EÚ schválila migračný fond pre Turecko vo výške tri miliardy eur

Členské štáty Európskej únie schválili v stredu finančnú pomoc Turecku vo výške tri miliardy eur. Informovala o tom agentúra Reuters.

03.02.2016 19:43
debata (45)

Vyčlenené finančné prostriedky by mali pomôcť zlepšiť životné podmienky utečencov zdržujúcich sa v Turecku a zabrániť tak ich hromadnému odchodu do krajín EÚ.

Turecko má na svojom území okolo dva milióny utečencov zo Sýrie a zároveň je tranzitnou krajinou pre tých, ktorí sa snažia dostať cez Grécko do bohatších krajín Európskej únie.

Návrh finančnej pomoci Turecku schválilo v stredu všetkých 28 členských krajín po tom, ako Taliansko stiahlo svoje výhrady proti tomuto plánu, ktorý bol odsúhlasený už v novembri.

Rozhodnutie členských štátov ocenila aj Európska komisia. „V Turecku sa momentálne nachádza jedna z najväčších komunít utečencov a táto krajina výraznou mierou prispieva k obmedzeniu ich odchodu do (krajín) EÚ,“ uviedol eurokomisár pre susedskú politiku a rokovania o rozšírení Johannes Hahn.

„Prostriedky z finančného mechanizmu pre utečencov pôjdu priamo utečencom a zabezpečia pre nich vzdelanie, zdravotnú starostlivosť a potraviny,“ dodal Hahn.

Zo schválených troch miliárd eur poskytne EÚ jednu miliardu z vlastného rozpočtu. Je to dvakrát viac, ako bolo navrhované v novembri. Zvyšné dve miliardy poskytne Turecku 28 členských krajín Únie, pričom najvyššou sumou (427,5 milióna eur) prispeje už v tomto roku Nemecko.

Po ňom budú nasledovať Veľká Británia (327,6 milióna eur), Francúzsko (309,2 milióna), Taliansko (224,9 milióna) a Španielsko (152,8 milióna).

45 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Turecko #utečenci #migračná kríza