Sýrske rozhovory sú prerušené do 25. februára

Osobitný vyslanec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura prerušil v stredu až do 25. februára nepriame rozhovory medzi predstaviteľmi sýrskej vlády a zástupcami opozičných skupín bojujúcich proti režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada, ktoré sa konali v Ženeve. Informovala o tom agentúra DPA.

03.02.2016 19:49
debata (41)

Podľa de Misturu sýrsky ľud požaduje súčasne s politickými rozhovormi aj zlepšenie humanitárnych podmienok v Sýrii.

„Vzhľadom na to, že k niečomu takému zatiaľ nedošlo, musím byť sám k sebe úprimný a povedať, že je čas na prestávku, ale len na prestávku,“ uviedol De Mistura na margo prerušenia rozhovorov po rokovaní so sýrskou opozíciou.

Nepriame mierové rozhovory pod záštitou OSN, zamerané na ukončenie občianskej vojny v Sýrii, sa začali v piatok stretnutím De Misturu s delegáciou sýrskej vlády.

Hlavná opozičná skupina, známa pod názvom Vyšší rokovací výbor (HNC), však zasadnutie bojkotovala a svoju účasť podmienila splnením viacerých podmienok – prepustením väzňov, ukončením bombardovania civilistov ruskými a sýrskymi silami a zrušením vládnej blokády povstalcami ovládaných území.

Členovia HNC napokon dorazili do Ženevy v sobotu. Rozhodnutie prísť bolo podľa agentúry AP „zábleskom nádeje“, že by sa mierové rozhovory o Sýrii mohli skutočne rozbehnúť po prvý raz od stroskotania dvoch predošlých kôl rokovaní ešte v roku 2014.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #mierové rokovania #vojna v Sýrii