OSN potrebuje 9 miliárd eur pre Sýriu, získala zatiaľ 2,9 miliardy

OSN verí, že na darcovskej konferencii získa pre Sýriu vyše deväť miliárd eur, a to len na tento rok. Nemecko, Británia a Nórsko venovali zatiaľ 2,9 miliardy eur.

04.02.2016 10:11 , aktualizované: 15:30
konferencia, Sýria, Londýn, policajtka Foto: ,
Ozbrojená policajtka pred konferenčným centrom Queen Elizabeth II v Londýne, kde sa koná darcovská konferencia pre Sýriu.
debata (20)

Splnomocnenec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura sa v stredu rozhodol dočasne prerušiť ženevské rozhovory o Sýrii. Dôvodom je to, že sa pri nich zatiaľ nepodarilo dosiahnuť žiadny pokrok. Pokračovať by mali až 25. februára.

Prerušenie ženevských rozhovorov o Sýrii ukazuje, aké hlboké sú priekopy medzi stranami. Povedal to generálny tajomník OSN Pan Ki-mun na začiatku jednodňovej darcovskej konferencie Podpora Sýrie a regiónu v roku 2016. Vyjadril tiež znepokojenie nad tým, že rozhovory sa skracujú, a nad tým, že všetky strany konfliktu hrubo porušujú ľudské práva.

„Je hlboko znepokojujúce, že začiatok rozhovorov podkopal nedostatočný prístup humanitárnej pomoci do krajiny a náhle zosilnenie leteckého bombardovania a vojenských aktivít v Sýrii,“ prehovoril Pan Ki-mun. Zhodnotil, že práve medzinárodné spoločenstvo nesie veľký podiel zodpovednosti za to, že konflikt v Sýrii sa neskončil ani po takmer šiestich rokoch.

Súhlasila s ním aj nemecká kancelárka Angela Merkelová. Hlavnú zodpovednosť podľa nej nesie Assadov režim. Merkelová verí, že prerušenie rozhovorov využijú na zlepšenie humanitárnej situácie v Sýrii.

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun v stredu vo vystúpení v Británii zdôraznil, že Sýrčania sa stávajú obeťami opakovane: doma, kde nemôžu pre vojnu žiť, v rukách prevádzačov počas svojich ciest i počas hrubého zaobchádzania s nimi po príchode do krajín, kde hľadajú útočisko.

Tajomník OSN súčasne apeloval na dôrazné preukázanie solidárnosti na londýnskej konferencii, na ktorej sa zúčastnia lídri a diplomati z viac ako 70 krajín sveta, ako aj zástupcovia početných humanitárnych organizácií.

Hlavnou témou jednodňovej konferencie v Londýne sú naliehavé humanitárne potreby v Sýrii. V tejto krajine už takmer šesť rokov trvá občianska vojna, ktorá si vyžiadala asi štvrť milióna obetí a spustila utečeneckú krízu. Preto je nevyhnutné získať dostatok finančných prostriedkov. Ďalším cieľom je zabezpečiť vzdelávanie pre deti sýrskych utečencov.

OSN potrebuje 9 miliárd eur, získala zatiaľ 2,9 miliardy

Organizácia Spojených národov verí, že na darcovskej konferencii sa jej podarí získať viac než deväť miliárd dolárov, a to len na tento rok. Financie by mali pomôcť najmä Sýrčanom, ale aj jednotlivým krajinám regiónu.

Najväčší príspevok zatiaľ v mene Nemecka sľúbila kancelárka Angela Merkelová, ktorej vláda by mala v priebehu troch najbližších rokov poskytnúť 2,3 miliardy eur. V roku 2016 poputuje medzinárodným organizáciám zameriavajúcim sa na pomoc utečencom zo Sýrie 1,2 miliardy eur.

Britský premiér David Cameron za svoju vládu prisľúbil v tomto roku asi 677 miliónov eur. „Môžeme dať ľuďom pocit nádeje, ktorý potrebujú na to, aby si prestali myslieť, že nemajú inú možnosť ako riskovať svoje životy na nebezpečnej ceste do Európy.“ Agentúra SITA uvádza, že celkovo by mala britská vláda poskytnúť 1,60 miliardy eur.

„Ak nepodnikneme rozhodné kroky teraz, situácia civilistov a susedných krajín Sýrie sa len zhorší, a to ovplyvní celé medzinárodné spoločenstvo,“ uviedla nórska premiérka Erna Solbergová. Nórsko podľa nej poskytne na pomoc Sýrčanom takmer 1,1 miliardy eur v najbližších štyroch rokoch.

Minister zahraničných vecí USA John Kerry medzitým na konferencii v Londýne oznámil, že Washington prispeje na pomoc Sýrčanom postihnutým občianskou vojnou takmer 823 miliónov eur. Približne dve tretiny majú byť určené na „život zachraňujúcu podporu“, okrem iného v podobe potravín, prístreškov a dodávok pre tábory, uvádza agentúra AP bez uvedenia konkrétneho časového rámca. Celkové výdavky USA na humanitárnu pomoc v súvislosti s päť rokov trvajúcou vojnou v Sýrii tak podľa nej vzrastú na 4,66 miliárd eur.

Konferencie sa zúčastňuje aj predseda vlády SR Robert Fico.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Londýn #Robert Fico #Sýria #podpora #Pan Ki-mun #David Cameron #utečenecká kríza