Nemecko kvôli migrantom pošle do severnej Afriky milióny eur

Nemecko sa chystá trom severoafrickým štátom, ktoré zaradilo na zoznam bezpečných krajín, poskytnúť výraznú finančnú pomoc za to, že prijmú späť svojich občanov, ktorým Berlín odmietol žiadosť o azyl. S odvolaním sa na nemecké vládne kruhy o tom vo štvrtok informoval bulvárny denník Bild. Financie poskytnuté na rozvoj Tuniska, Alžírska a Maroka by mal vraj proces odsunu výrazne urýchliť.

04.02.2016 11:55
debata (7)

Príslušné dohody s tromi maghribskými štátmi o návrate neúspešných žiadateľov o azyl sú už údajne v podstate dohodnuté. Na konci februára by mal spolkový minister vnútra Thomas de Maizière podniknúť cestu do Tunisu, Alžírska a Rabatu, aby ich svojim podpisom potvrdil.

Tri severoafrické štáty sa doteraz v mnohých prípadoch zdráhali prijať späť svojich občanov, ktorí sa vydali za lepším životom do Nemecka. Výmenou za užšiu kooperáciu údajne nemecké ministerstvo pre hospodársku spoluprácu a rozvoj pripravuje programy pomoci vo výške miliónov eur. Sústrediť by sa mali predovšetkým na rozvoj pracovného trhu a vzdelávania. Úradníci ministerstva sú podľa denníka Bild v Tunisku, Alžírsku a Maroku na rokovaniach práve v týchto dňoch.

„Je stále výhodnejšie podporovať rozvoj krajín na mieste, ako živiť zamietnutých žiadateľov o azyl tu,“ uviedol hovorca pre otázky vnútra frakcie poslancov vládnych strán Kresťanskodemo­kratickej a Kresťanskosociálnej únie (CDU / CSU) v Spolkovom sneme Stephan Mayer.

Balíček azylových opatrení, ktorý nemecká vláda v stredu schválila, obsahuje okrem iného rozhodnutie o zaradení Maroka, Alžírska a Tuniska na zoznam bezpečných krajín. Znamená to, že ich obyvatelia už nebudú mať v Nemecku prakticky šancu získať azyl. Opatrenia sprísňujúce azylovú politiku by mali platiť od 1. marca, súhlas s nimi však ešte musia vysloviť obe komory parlamentu.

Tunisania, Alžírčania a Maročania už teraz dostávali azyl v Nemecku len zriedka. Vlani ho nemecké úrady udelili 2,3 percenta všetkých žiadateľov z Maroka, necelému jednému percentu žiadateľov z Alžírska a žiadnemu Tunisanovi. Rozšírenie zoznamu bezpečných štátov by malo urýchliť vybavovanie žiadostí o azyl, pretože ľudia bez šance získať útočisko nebudú blokovať úrady pri vybavovaní žiadostí tých, ktorí ochranu v Nemecku dostať môžu.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Afrika #utečenci #migranti