Vodca KĽDR Kim Čong-un zvolal schôdzu o korupcii v strane

Severokórejský vodca Kim Čong-un sa zišiel s vedúcimi predstaviteľmi krajiny, aby prerokovali prípady korupcie a zneužitia moci činiteľmi vládnucej Kórejskej strany práce. S odvolaním sa na severokórejské štátne médiá o tom informovala agentúra AFP. Upozornila pritom, že ide o neobvyklé priznanie systémových problémov vo vládnucej strane.

04.02.2016 12:23
debata

V celosvetovom rebríčku vnímania korupcie, ktorý každoročne zverejňuje organizácia Transparency International (TI), skončila Severná Kórea vlani na poslednom mieste spoločne so Somálskom, keď získala iba osem bodov zo 100 možných. Situáciu v krajine pritom TI ohodnotila ako „podľa očakávania katastrofálnu“.

Na dvojdňovej schôdzi o korupcii, ktorá sa skončila v stredu, sa zúčastnili členovia ústredného výboru Kórejskej strany práce a členovia výboru, ktorý sa zaoberá vojenskými otázkami. Vodca KĽDR Kim Čong-un schôdzi predsedal a predniesol záverečný prejav.

Podľa oficiálnej severokórejskej tlačovej agentúry KCNA na schôdzi zaznelo viacero záležitostí, ktoré si žiadajú bezprostrednú pozornosť. „Kritizované boli predovšetkým praktiky ako požadovanie výhod, zneužitie úradu a moci a byrokracie v strane,“ uviedla KCNA s tým, že tiež navrhli riešenia, ako tieto problémy prekonať.

Korupcia je podľa svedkov prítomná vo všetkých vrstvách severokórejskej spoločnosti. Úplatky sú vraj vyžadované za všetko, od kariérneho postupu až po získanie základných potravín a liekov.

Severokórejské médiá o korupcii ako téme prakticky nepíšu, informujú len o jednotlivých prípadoch, ako bolo rozhodnutie Kim Čong-una nechať popraviť svojho strýka Čang Song-tcheka za vlastizradu. Čang bol označený za skorumpovaného politika a sukničkára, ktorý si vytvoril vlastnú frakciu vo vládnucej strane.

debata chyba
Viac na túto tému: #Severná Kórea #Kim Čong-un