V Porýni sa začal karneval, silvestrovské útoky ľudí neodradili

V nemeckom Porýní sa začali tradičné karnevalové slávnosti. Osobitná pozornosť sa upiera predovšetkým na Kolín nad Rýnom, najväčšie mesto spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko, kde sa počas silvestrovskej noci odohrali útoky na ženy.

04.02.2016 17:19
Kolín nad Rýnom, karneval, fašiangy, maska,... Foto: ,
V uliciach Kolína zvýšilo mesto bezpečnostnú ochranu. Niekedy je náročné odlíšiť pravých strážcov zákona od ľudí v policajných maskách.
debata (4)

Útoky pripisujú páchateľom severoafrického či arabského pôvodu. Aj napriek nedávnym silvestrovským okolnostiam a nepriazni počasia sa tisíce ľudí nevzdali účasti na karnevale masiek.

Karnevalové veselie v Porýní sa začalo takzvaným babím fašiangom (Weiberfastnacht), keď vládu nad mnohými mestami tradične preberajú ženy. Väčšinou sa nesie v znamení pestrých masiek a honu na kravaty. Bujaré hlúčiky žien odstrihávajúci okoloidúcim pánom kúsky kravát. V Düsseldorfe, Wormse či Trieri fašiangové maškary obsadia aj radnicu.

Napriek silvestrovským útokom sa na tradičnej podobe karnevalu v Kolíne nad Rýnom ani väčšine ostatných miest na západe Nemecka nič nemení. V uliciach Kolína však hliadkuje oveľa viac policajtov ako obvykle, zhruba 2 500. Na veselie dohliadajú aj zamestnanci súkromných bezpečnostných agentúr, ktoré účastníkov karnevalu na niektorých miestach kontrolujú. Ľudia osobné prehliadky prijímajú bez námietok. Okrem skutočných policajtov sa v uliciach pohybujú tiež desiatky osôb v maskách strážcov verejného poriadku.

Od skorého rána vlaky do Kolína privážali ľudí v maskách, ktorí sa zo stanice vydávali do centra mesta na karnevalové slávnosti. Len zlomok obyvateľov porýnskeho mesta vyrazil do ulíc bez prestrojenia. Predajcovia v obchodoch a stánkoch ponúkajú zábavné čiapky, parochne či aspoň nejakú formu líčenia. Prevládajú masky zvierat, vidno tiež veľa kostýmov policajtov, vojakov alebo komiksových hrdinov.

Počasie ani silvestrovské útoky neodradili ľudí... Foto: Reuters, Kai Pfaffenbach
Kolín nad Rýnom, karneval, fašiangy, maska Počasie ani silvestrovské útoky neodradili ľudí od karnevalu v Kolíne nad Rýnom.

Aj napriek tisíckam ľudí je podľa niektorých účastníkov účasť v uliciach nižšia ako obvykle. „Oproti vlaňajšku je tu menej ľudí. Zvyčajne sa musíte predierať davom, teraz je tu celkom prázdno a nával sa tvorí len pod strieškami stánkov. Niečo, samozrejme, ovplyvnilo počasie, pretože je zima a prší. Ale podľa mňa sa na tom prejavili aj silvestrovské udalosti,“ povedal ČTK mladík v kostýme leva.

„Počasie nie je veľmi dobré, ale to na udalosti nič nemení, nálada zostáva rovnaká. Nálada je stále dobrá,“ tvrdil rozveselene muž vo farbách kolínskeho futbalového tímu. Aj on sa vrátil k udalostiam silvestrovskej noci, podľa neho to nebolo nič dobré. „Je to len pár ľudí, čo robili problémy. Ostatní sú normálni a nie je podstatné, z ktorej časti sveta pochádzajú,“ zdôraznil.

Dobrú náladu návštevníkov podporuje koncert, ktorý začal už o 10:00 a bude pokračovať až do večera. Ľudia s nadšením spievajú piesne oslavujúce Kolín, niektorí tancujú. K samopašnosti prispieva aj alkohol, mnoho ľudí si prinieslo päťlitrové súdky piva, o ktoré sa delí s ostatnými návštevníkmi.

Počas minuloročnej silvestrovskej noci sa v Kolíne nad Rýnom, ale aj v ďalších nemeckých mestách, zhromaždil dav mužov, ktorí okrádali ženy a sexuálne ich napádali. Podľa predbežných záverov policajného vyšetrovania sa násilností dopúšťali imigranti a veľkú časť tvorili žiadatelia o azyl.

Karneval je tradične posledným uvoľnením sa pred pôstom, ktorý predchádza Veľkej noci. V Nemecku je jeho tradícia silná najmä v Porýní, čo súvisí s tým, že v čase napoleonských vojen slúžil karneval aj ako spôsob protestu proti francúzskej okupácii. V súčasnosti sa karneval komercializoval a najmä do Kolína nad Rýnom prichádzajú ročne tisícky turistov.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #festival karnevalových masiek #Kolín nad Rýnom #útoky proti ženám