Španielsko: Tehotnej žene diagnostikovali vírus Zika

Tehotnej žene v Španielsku diagnostikovali vírus zika - ide o prvý takýto prípad v Európe, informovala vo štvrtok spravodajská stanica BBC.

04.02.2016 18:52 , aktualizované: 19:02
debata (4)

Španielske ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že žena sa nedávno vrátila z Kolumbie, kde sa pravdepodobne vírusom nakazila.

Nakazenie vírusom Zika, ktorý sa prenáša komármi, sa u dospelých jedincov prejavuje zvyčajne len zvýšenou teplotou, vyrážkami na koži, bolesťami kĺbov, prípadne zápalom očných spojiviek. Tieto symptómy však odznejú v priebehu niekoľkých dní, maximálne jedného týždňa.

Novorodencom však vírus pravdepodobne spôsobuje aj rôzne poruchy, v dôsledku ktorých viacerí zomrú alebo ostanú mentálne postihnutí. Proti tomuto infekčnému ochoreniu zatiaľ neexistuje nijaký liek ani vakcína.

Vírus Zika sa veľmi rýchlo šíri celým americkým svetadielom a Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v pondelok na mimoriadnom zasadnutí v Ženeve v súvislosti s ním vyhlásila stav medzinárodnej pohotovosti.

Brazília potvrdila prípad nákazy vírusom Zika transfúziou krvi

Brazília potvrdila prípad nákazy vírusom Zika transfúziou krvi. Informovala o tom agentúra Reuters. Zatiaľ existovalo iba podozrenie, že sa tento vírus môže krvou prenášať, kvôli čomu už USA minulý týždeň zakázali darcovstvo krvi pre ľudí, ktorí boli vírusom Zika nakazení. Aj Brazília tento týždeň vydala nariadenie pre zdravotnícke zariadenia neodoberať krv ľuďom nakazeným vírusom Zika skôr ako po 30 dňoch.

Zdravotnícke úrady mesta Campinas v brazílskom štáte Sao Paulo potvrdili, že pacient liečený v ich nemocnici vlani v apríli sa nakazil vírusom Zika po opakovaných transfúziách krvi. Nakoniec zomrel, ale nie kvôli nákaze, ale strelné zranenia kvôli ktorým bol hospitalizovaný.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #vírus Zika