Svet sa skladá na Sýriu. Mier dať nevie

V Sýrii ďalej padajú bomby, v Ženeve znepriatelené strany opúšťajú rokovací stôl a v Londýne svetoví lídri otvárajú peňaženky.

05.02.2016 08:25
debata (25)

Nádeje, že pred blížiacim sa piatym výročím prepuknutia bojov v Sýrii sa podarí nájsť mierové riešenie, sú opäť bledšie. „Prerušenie rozhovorov o Sýrii ukazuje, aké hlboké sú priekopy medzi stranami,“ vyhlásil vo štvrtok v britskej metropole na otvorení darcovskej konferencii pre Sýriu generálny tajomník OSN Pan Ki-mun.

Demonštrantka pred dejiskom darcovskej... Foto: SITA/AP, Frank Augstein
Sýria, demonštrácia Demonštrantka pred dejiskom darcovskej konferencie v Londýne žiada mier pre Sýriu.

„Je hlboko znepokojujúce, že začiatok rozhovorov bol podkopaný nedostatočným prístupom humanitárnej pomoci do krajiny a náhlym zosilnením leteckého bombardovania a vojenských aktivít v Sýrii,“ dodal šéf OSN. Osobitný vyslanec OSN pre Sýriu v stredu v Ženeve na tri týždne prerušil nepriame rozhovory medzi predstaviteľmi sýrskej vlády a opozičných skupín bojujúcich proti režimu prezidenta Bašára Asada. Opozícia totiž odmietla rokovať, kým sa neskončí mohutná ofenzíva sýrskych vládnych síl podporovaná ruskými náletmi.

Šéf americkej diplomacie John Kerry vo štvrtok v Londýne vyhlásil, že sýrska vláda a Rusko musia prestať s útokmi na civilistov a umožniť neobmedzený prístup humanitárnej pomoci v celej Sýrii. Kerry pripomenul, že v decembri prijatá rezolúcia Bezpečnostnej rady OSN, ktorú podporilo aj Rusko, hovorí jasne: humanitárnym organizáciám je nutné umožniť prístup k ľuďom v núdzi a ostreľovanie civilistov musí prestať.

Z oblasti severne od Aleppa, najväčšieho sýrskeho mesta, ktoré je známe aj pod názvom Haláb, utieklo pred ofenzívou vládnych síl vyše 40-tisíc civilistov. Sýrska armáda pri Aleppe hlási obsadenie niekoľkých dedín, ktoré doteraz kontrolovala opozícia. Mesto samotné je čiastočne v rukách režimu, čiastočne jeho oponentov. Opozícia požaduje otvorenie humanitárnych koridorov a aby sýrska armáda a spojenecké ruské letectvo ukončili útoky a nálety.

Sýrska opozícia obviňuje Rusko, že pod pláštikom náletov na objekty teroristov tzv. Islamského štátu bombarduje predovšetkým umiernenú opozíciu, lebo územnými ziskami chce posilniť pozície Asadovho režimu pred neskoršími mierovými rozhovormi. Na zastavenie bojových aktivít vyzýva aj Pan Ki-mun. „Nasledujúce dni by mali byť využité na opätovné privedenie rokovacích strán k stolu, a nie k ziskom na bojovom poli,“ zdôraznil šéf OSN. Politici na darcovskej konferencii v Londýne zatiaľ prisľúbili pomoc Sýrii a okolitému regiónu vo výške šesť miliárd dolárov (takmer 5,5 miliardy eur). Podľa odhadov OSN bude len tento rok na pomoc utečencom potrebných až deväť miliárd dolárov.

Na londýnskej schôdzke siedmich desiatok štátnikov, kde Slovensko zastupoval premiér Robert Fico, sa Európska únia zaviazala prispieť sumou troch miliárd eur, USA venujú 900 miliónov dolárov (820 miliónov eur). Nemecká kancelárka Angela Merkelová sľúbila 1,2 miliardy eur, britský premiér David Cameron 510 miliónov libier (670 miliónov eur).

Popri vyčíslení finančných príspevkov štátnici v Londýne hľadali aj ďalšie cesty, ako pomôcť sýrskym utečencom na Blízkom východe, ktorých je v súčasnosti asi 4,4 milióna. Jedným z cieľov je do konca budúceho školského roka zabezpečiť vzdelávanie pre všetkých 1,4 milióna detských utečencov zo Sýrie. Teraz ich do školy chodí len polovica.

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna v Sýrii