Nemecké tajné služby zmarili atentát, bezprostredné útoky vraj nehrozia

Štvrtkovými raziami v troch spolkových krajinách zabránila nemecká polícia teroristickému útoku už v počiatočných fázach prípravy. Vnútroštátna tajná služba v súčasnosti nedisponuje informáciami o žiadnom bezprostredne hroziacom útoku.

05.02.2016 12:19 , aktualizované: 16:01
Nemecko, Attendorn Foto: ,
Príslušníci nemeckej polície vstupujú do zariadenia pre utečencov v Attendorne, kde zadržali jedného z hlavných podozrivých.
debata (7)

Informovala o tom agentúra DPA. Policajti zatkli tri osoby, z ktorých dve sa na plánovaní útoku priamo podieľali. Hlavný podozrivý, 34-ročný Alžírčan, sa údajne stýkal s osobami z okolia teroristov, ktorí spáchali v mene organizácie Islamský štát (IS) 13. novembra 2016 atentáty v Paríži.

Podľa prokuratúry plánovali štyria Alžírčania, z ktorých dvaja sú stále na slobode, útok v Berlíne. Keďže bol atentát v ranej fáze plánovania, konkrétne nebezpečenstvo vraj nehrozilo.

Špekulácie, že atentát mieril na berlínske Alexandrovo námestie či turistami obľúbené kontrolné stanovisko z čias studenej vojny Checkpoint Charlie, sa podľa vyhlásenia zastupiteľstva nezakladajú na pravde. Pri domových prehliadkach nenašli policajti vraj ani žiadne „nebezpečné predmety“.

Polícia má údajne k dispozícii fotografie, ktoré dokazujú, že jeden z podozrivých absolvoval v Sýrii bojový výcvik a že sa stýkal s osobami z okolia parížskych atentátnikov. Do Nemecka sa údajne Alžírčan dostal vlani 28. decembra spolu so svojou manželkou na falošný sýrsky pas. V minulosti vraj používal prinajmenšom tri falošné mená.

„Teroristické útoky v Paríži z 13. novembra ukázali, že IS vedome ukrýva teroristov medzi utečencami,“ uviedol šéf Spolkového úradu na ochranu ústavy (BfV) Hans-Georg Maassen, ktorý v Nemecku vykonáva funkciu kontrarozviedky.

„Mali sme konkrétne informácie o tom, že v Nemecku sú ľudia, ktorí sa venujú plánovaniu útokov,“ uviedol Maassen v raňajšom spravodajstve televízie ZDF. „Ale neexistovali žiadne konkrétne informácie o konkrétnom blízkom teroristickom trestnom čine,“ citovala ho agentúra DPA.

Vo štvrtok zasahovali stovky policajtov pri raziách v Berlíne, v meste Attendorn na západe krajiny a v Hannoveri. V prípade vyšetrujú štyroch Alžírčanov vo veku 26 až 49 rokov pre podozrenie z prípravy závažného násilného činu, oznámila berlínska polícia. Vo väzbe zatiaľ skončili dvaja z nich, ako aj manželka hlavného podozrivého zadržaného v centre pre utečencov v Attendorne.

Skupinu vyšetrujú od decembra a podľa zdrojov DPA sa kriminalistom podarilo zastaviť jej plány v skorom štádiu, keď ešte nemala vybraný konkrétny cieľ možného útoku.

Z odpočúvaných telefonátov podozrivých však vyplýva, že uvažovali o útoku v Berlíne. Na hlavného podozrivého a jeho manželku vydali zatykače alžírske úrady, ktoré ich obviňujú z členstva v skupine Islamský štát (IS).

Noviny Berliner Zeitung s odvolaním sa na Maassena informovali, že BfV dostal viac než 100 tipov na prítomnosť bojovníkov IS medzi utečencami v Nemecku. Podľa denníka toto číslo spomenul Maassen na nedávnom stretnutí s politikmi na ministerstve vnútra. Upozornil však, že medzi tipmi boli aj prípady nepravdivého očierňovania, píše agentúra Reuters.

Prvá noc porýnskeho karnevalu prebehla pokojne

Prvá noc po začiatku tradičných osláv karnevalu v nemeckom Porýní prebehla relatívne pokojne. S odvolaním sa na miestnu políciu o tom informovala agentúra DPA. Karneval v maskách sa tento rok konal za zvýšeného dozoru polície, a to kvôli silvestrovským sexuálnym útokom na ženy v nemeckých mestách. V dôsledku týchto udalostí sa mesto rozhodlo lepšie vysvietiť temné zákutia ulíc.

Počas fašiangovej slávnosti najviac trestných oznámení prijali strážcovia poriadku v Kolíne nad Rýnom, ich počet sa však výrazne nelíšil od predchádzajúcich rokov. Pouličné bitky ľudí v podnapitom stave, rušenie nočného pokoja či poškodzovania cudzích vecí patrili medzi najčastejšie prehrešky, ktoré museli nemeckí policajti riešiť počas uplynulej noci – prvá po začiatku tradičných karnevalových osláv. Napriek tomu sa ale situácia v mestách spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko, kde sa koná najviac podujatí tohto druhu, podľa polície nijako zvlášť kontrole nevymkla.

V Kolíne nad Rýnom, najväčšom meste spomínané spolkovej krajiny na západe Nemecka, prijali policajti 224 trestných oznámení. Bolo medzi nimi aj niekoľko udaní kvôli sexuálnym deliktom. Pri výkone práce utrpelo zranenia 11 policajtov. V celách skončilo 180 ľudí, veľká časť z nich kvôli agresívnemu správaniu v podnapitom stave.

„Okrem niekoľkých bitiek a rušeniu nočného pokoja sa u nás nič závažného nestalo,“ uviedol hovorca duisburgskej polície. Rovnaká situácia bola napríklad aj v Bonne či Mönchengladbachu. V porovnaní s minulým rokom sa vraj počet výjazdov policajných hliadok znížil, čo sa možno spája s nižšou účasťou vzhľadom k daždivému počasiu.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Nemecko #útoky #islamisti