KĽDR vraj začala plniť palivom raketu, ktorú plánuje odpáliť

Severná Kórea už údajne začala plniť palivom raketu, ktorú napriek medzinárodným kritikám plánuje tento mesiac odpáliť. Informoval o tom japonský denník Asahi šimbun s odvolaním sa na predstaviteľa amerického ministerstva obrany. Spojené štáty majú podľa agentúry Reuters pripravené protiraketové systémy, s ktorých pomocou chcú severokórejskú raketu sledovať.

05.02.2016 14:09
debata (13)
Model rakety Unha 3 je vystavený v Sci-Tech... Foto: SITA/AP, Kim Kwang Hyon
Severná Kórea, KLDR, raketa, Unha 3 Model rakety Unha 3 je vystavený v Sci-Tech komplexe v severokórejskom Pchjongjangu.

KĽDR v utorok upozornila tri úrady OSN, že medzi 8. a 25. februárom vyšle na obežnú dráhu satelit na pozorovanie Zeme. Západ to považuje za zastierací manéver pre raketový zbrojný test. Jeden z amerických zbrojných činiteľov uviedol, že satelitné snímky ukazujú od štvrtka zvýšený pohyb ľudí a zariadení okolo odpaľovacej rampy a skladu na palivo na severokórejskej strelnici Sohe.

„Spojené štáty sa domnievajú, že plnenie rakety palivom už bolo začaté. Vyplýva to z pozorovaní pohybov Pchjongjangu prostredníctvom satelitov vojenskej rozviedky, ktoré dokážu analyzovať aj tridsaťcentimetrové predmety,“ konštatoval nemenovaný činiteľ. „Po začatí plnenia rakety palivom je komplikované tento proces prerušiť. Prípravy na štart tak bývajú dokončené v priebehu niekoľkých dní po začatí tohto procesu,“ dodal.

Spojené štáty oznámili, že sú spoločne s Južnou Kóreou a Japonskom pripravené severokórejskú raketu sledovať. Soul a Tokio už uviedli svoje armády do stavu pohotovosti, aby prípadne zostrelili raketu, keby sa odchýlila od kurzu a ohrozovala juhokórejské či japonské územie. „Tak ako vždy budeme aj tentoraz pozorne monitorovať prípadný odpal. Náš protiraketový štít je pripravený,“ povedal vo štvrtok americký minister obrany Ashton Carter.

V decembri 2012 severokórejská raketa dlhého doletu Unha-3 vyniesla zo základne Sohe na severozápade krajiny na obežnú dráhu pozorovaciu družicu, čo Západ odsúdil ako zakázaný test severokórejských raketových zbrojných technológií.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Severná Kórea #raketa