Islamský štát má vo svete podporu už 34 radikálnych skupín

Do polovice decembra 2015 sľúbilo na rôznych miestach sveta vernosť Islamskému štátu (IS) 34 radikálnych skupín. Tento počet sa tento rok bude zrejme zvyšovať, povedal v piatok generálny tajomník OSN Pan Ki-mun. IS podľa neho predstavuje bezprecedentnú hrozbu, pretože dokáže získať na svoju stranu extrémistické organizácie z krajín ako Filipíny, Uzbekistan, Pakistan, Líbya a Nigéria.

06.02.2016 10:19
debata (21)

Členské krajiny OSN sa musia pripraviť na to, že sa zvýši počet útokov skupín napojených na IS, ktorých bojovníci budú cestovať do iných krajín a tam útočiť a vytvárať nové teroristické siete. „Nedávne rozšírenie vplyvu IS naprieč severnou Afrikou, Blízkym východom a južnou a juhovýchodnou Áziou ukazuje rýchlosť a závažnosť hrozby, ktorá zosilnela za 18 mesiacov,“ uviedol podľa agentúry AP šéf OSN v správe.

IS je podľa neho najbohatšia teroristická organizácia na svete. Vlani podľa odhadov získala bez ohľadu na medzinárodné embargo 400– až 500-miliónov dolárov z predaja ropy a ropných produktov. Z bánk na obsadených územiach v posledných dvoch rokoch v Iraku a Sýrii utŕžili džihádisti ďalšiu asi miliardu dolárov. Z vybraných poplatkov v nákladnej cestnej doprave získava IS zhruba miliardu dolárov ročne.

Islamský štát má podľa Bieleho domu teraz v Sýrii a Iraku 19– až 25-tisíc bojovníkov. Rady IS tak vraj výrazne preriedili. Predchádzajúce odhady z roku 2014 hovorili o 20-tisíc až 31 500 bojovníkoch v oboch krajinách. Hovorca Bieleho domu v piatok klesajúci počet bojovníkov IS zdôvodnil vojenskými úspechmi medzinárodnej koalície proti tejto teroristickej organizácii.

Hovorca sa však nezmienil o počte bojovníkov IS v iných krajinách, ako je napríklad Líbya. Agentúra Reuters v piatok upozornila, že niektorí severoafrickí džihádisti, ktorí by sa inak vydali do Sýrie, asi vypočuli výzvy vedenia Islamského štátu, aby zamierili do Líbye, kde sa IS usiluje o rozšírenie svojho územia k pobrežiu Stredozemného mora.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Pan Ki-mun #Islamský štát #IS