KĽDR vraj urýchlila termín vypustenia kontroverznej rakety

Severná Kórea vraj napriek medzinárodnej kritike urýchlila termín vypustenia svojej kontroverznej rakety. Podľa japonskej a juhokórejskej vlády by ju mala po novom vypustiť medzi 7. a 24. februárom, pričom Pchjongjang v minulých dňoch uvádzal termín 8. až 25. februára. Uviedli to agentúry AP a Reuters.

06.02.2016 12:30
debata (5)

Pchjongjang tvrdí, že plánuje vypustiť satelit na pozorovanie Zeme z obežnej dráhy. Západ považuje vypustenie sondy za zastierací manéver pre raketový zbrojný test. Spojené štáty majú podľa agentúry Reuters pripravené protiraketové systémy, s ktorých pomocou chcú severokórejskú raketu sledovať.

Japonský denník Asahi šimbun s odvolaním sa na predstaviteľa amerického ministerstva obrany v piatok uviedol, že KĽDR údajne už začala raketu plniť palivom. Jeden z amerických zbrojných činiteľov v piatok tiež uviedol, že satelitné snímky ukazujú od štvrtka zvýšený pohyb ľudí a zariadení okolo odpaľovacej rampy a skladu na palivo na severokórejskej strelnici Sohe.

„Po začiatku plnenia rakety palivom je komplikované tento proces prerušiť. Prípravy na štart tak bývajú dokončené v priebehu niekoľkých dní po začatí tohto procesu,“ citoval Reuters nemenovaného činiteľa.

Spojené štáty oznámili, že sú spoločne s Južnou Kóreou a Japonskom pripravené severokórejskú raketu sledovať. Soul a Tokio uviedli svoje armády do stavu pohotovosti, aby prípadne zostrelili raketu, keby sa odchýlila od kurzu a ohrozovala juhokórejské či japonské územie.

V decembri 2012 severokórejská raketa dlhého doletu Unha-3 vyniesla zo základne Sohe na severozápade krajiny na obežnú dráhu pozorovaciu družicu, čo Západ odsúdil ako zakázaný test severokórejských raketových zbrojných technológií.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #raketa