Ameriku hnevá česká výmena

Alí Fajád, príslušník libanonských tajných služieb, ktorého zatkli v Česku ešte v roku 2014, je už v Libanone. Informoval o tom portál Novinky.cz. Pritom o jeho vydanie požiadali USA pre podozrenie z podpory terorizmu a ilegálneho obchodovania so zbraňami.

06.02.2016 13:20
debata (25)

Fajádovo meno sa v posledných dňoch spájalo s prepustením pätice Čechov, ktorí zmizli v libanonsko-sýrskom pohraničí ešte v júli 2015 a ktorí sú už späť vo vlasti. Libanončana aj ďalšieho zadržiavaného podozrivého, občana Pobrežia Slonoviny Chalida El Marabiho, odmietol vydať do USA minister spravodlivosti ČR Robert Pelikán. Podľa českého premiéra Bohuslava Sobotku tak urobil v súlade s českou legislatívou. Minister tak konal najmä v záujme oslobodenia spomínanej skupiny Čechov, čo bolo podmienkou únoscov. Medzi zadržiavanými Čechmi bol aj príslušník vojenského spravodajstva Martin Psík. Médiá špekulovali o tom, že skupina sa ocitla v pasci libanonskej tajnej služby, ktorá plánovala dostať Fajáda z Česka.

Veľvyslanectvo USA v Prahe reagovalo na krok Prahy s nevôľou. Podľa neho vraj povzbudí teroristov a zločincov. Podľa Američanov krok českej strany je neospravedlniteľný. „Vážne ním utrpí spolupráca orgánov činných v trestnom konaní oboch krajín,“ konštatuje sa v stanovisku veľvyslanectva USA. USA pravdepodobne očakávali, že Praha sa zachová ústretovo, ako to bolo v opačnom garde, keď USA urobili vzácnu výnimku a minulý rok vydali do Česka amerického občana Kevina Dahlgrena podozrivého zo štvornásobnej vraždy ešte z roku 2013. USA svojich občanov totiž nevydávajú do zahraničia, a tak často uniknú akémukoľvek trestu.

Podrobnosti v prípade unesených Čechov a prepustenie Fajáda by mala teraz vysvetľovať vláda v Snemovni.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Libanon