Cameron získava v únii podporu

Nikto nie je spokojný, ale dohoda by sa mala nájsť. Britský premiér David Cameron pokračuje v diplomatickej ofenzíve po Európskej únii. Cieľom je rokovať o návrhu dohody, ktorá upraví vzťahy Londýna a Bruselu. Lídri únie sa stretnú 18. až 19. februára. Ak posvätia dohodu, asi už 23. júna by sa mohlo konať v Británii referendum o zotrvaní krajiny v EÚ.

06.02.2016 15:00
Dánsko, Británia, Cameron Foto: ,
Britský premiér David Cameron (vľavo) a dánsky premiér Lars Lokke Rasmussen na tlačovej konferencii v Kodani.
debata (4)

Cameron v piatok navštívil Poľsko a Dánsko. Najmä podpora Varšavy je veľmi dôležitá. Jednou z požiadaviek Londýna je obmedziť na štyri roky sociálne dávky pre pracujúcich, ktorí prišli z iného členského štátu únie. Návrh dohody, ktorú začiatkom týždňa predložil predseda Európskej rady Donald Tusk, predpokladá využitie núdzového opatrenia, ktoré by to umožnilo. Obmedzenie benefitov je však problematické najmä pre východoeurópske krajiny únie. A zo spomenutého Poľska je v Británii zamestnaných najviac ľudí.

"Žije a pracuje tam viac ako milión Poliakov,“ vyhlásila na tlačovej konferencii poľská premiérka Beata Szydłová. "Ich práca prispieva k navýšeniu britského HDP a chcem, aby mali rovnaké príležitosti ako Briti,“ uviedla predsedníčka vlády, podľa ktorej je potrebné pracovať na detailoch dohody.

Cameron mohol odísť z Poľska pomerne spokojný. Šéf vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczynski sa po stretnutí s britským premiérom vyjadril k požiadavkám Londýna pomerne pozitívne. "Poľsko získalo skutočne veľmi mnoho, jednoznačné ubezpečenie pre tých, čo už sú v Británii,“ uviedol Kaczynski.

Je možné, že východoeurópske krajiny budú súhlasiť s obmedzením benefitov, ak sa to bude vzťahovať len na tých pracujúcich, čo do Británie prídu v budúcnosti. Naznačil to aj slovenský premiér Robert Fico.

Predseda vlády Cameron v piatok získal podporu dánskeho kolegu Larsa Lokkeho Rasmussena. Podľa BBC sa však únia ešte musí pripraviť na tvrdé rokovania. Viaceré krajiny vraj majú problém aj s inými navrhnutými zmenami. Či už ide o posilnenie úlohy národných parlamentov. Alebo aj o výraznejší vplyv štátov, ktoré sú mimo eurozóny, na rozhodnutia tých, čo patria do skupiny krajín platiacich spoločnou menou.

"Obe strany rokovaní musia ukázať, že tvrdo rokujú,“ uviedol pre Pravdu britský expert na EÚ Simon Usherwood zo Surreyskej univerzity. "Cameron preto, aby presvedčil voličov, že získal dobrú dohodu. Tusk a členské štáty zase nemôžu vyzerať, že Londýnu vo všetkom ustúpili,“ pripomenul expert.

"Nikto nie je nadšený z toho, čo sa navrhuje. Ale možno je to dobrý znak. Naznačuje to, že v návrhu je vyváženosť,“ uviedol pre BBC diplomatický zdroj z EÚ, ktorý si neželal byť menovaný. Prieskumy naznačujú, že výsledok referenda sa vopred nedá odhadnúť. Podľa najnovšieho výskumu agentúry YouGov pre denník The Times by 45 percent Britov povedalo únii nie, 36 percent áno a 19 percent je stále nerozhodnutých.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #David Cameron