AP: Muž v pozadí Kaczyński lieči Poľsko spornými receptami

Skutočným vládcom terajšieho Poľska nie je premiérka Beata Szydlová ani prezident Andrzej Duda, ale šéf poľskej vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyński, ktorý môže rovnako ako maďarský vodca Viktor Orbán zviesť svoju krajinu na nedemokratickú cestu. Napísala to americká agentúra AP v analýze situácie v Poľsku.

07.02.2016 16:37
Jarosław Kaczyński Foto:
Šéf poľskej vládnej strany Právo a spravodlivosť Jarosław Kaczyński.
debata (7)

Šesťdesiatsedem­ročný politik, ktorého dvojča Lech zahynulo v roku 2010 pri leteckom nešťastí v Rusku, je Poliakom na očiach od detstva. V 60. rokoch si spolu s bratom vydobyl slávu v detských filmových rolách. Počas 80. rokov potom začal politickú kariéru po boku nositeľa Nobelovej ceny za mier Lecha Walesu a jeho protikomunistického hnutia Solidarita.

Jaroslaw Kaczyński sa však po smrti svojho brata zmenil. „Zatvrdil sa. Je z neho osamelý muž a odráža sa to na jeho politike. Chce vládnuť pevnou rukou, je jasné, že všetka moc vychádza z jeho kancelárie,“ tvrdí Kazimierz Marcinkiewicz, bývalý premiér vo vláde PiS v rokoch 2005–2006.

Kaczyński vlani svoju konzervatívnu stranu priviedol k dvom volebným víťazstvom, takže teraz kontroluje okrem prezidentského úradu aj vládu a má väčšinu v parlamente. V dvadsaťšesťroč­ných dejinách poľskej demokracie sa doteraz nestalo, aby ktokoľvek vo svojich rukách sústredil takú moc.

Nová vláda svoju moc rýchlo posilnila, zjednala si vplyv na ústavný súd a priamo kontroluje verejnoprávne médiá. Európska únia je znepokojená, rovnako ako liberálni Poliaci, ktorí začali pouličné protesty.

Inšpirátorom sporných zmien je Kaczyński. „Postavil sa do čela štátu bez toho, aby zastával reálnu funkciu, čo je pohodlné. Nemá priamu zodpovednosť a na šachovnici môže figúrkami ľubovoľne posúvať,“ povedal Marcinkiewicz, ktorý má ako bývalý premiér s inštrukciami od Kaczyńského osobnú skúsenosť. Teraz vraj šéf PiS vydáva vláde inštrukcie denne.

Filozofia Kaczyńského je zmesou ideí o sociálnom štáte s uctievaním národných a katolíckych tradícií. Stavia sa proti potratom a sobášom homosexuálov. Jeho strana vyhrala voľby vďaka heslám proti liberálnej trhovej politike predchádzajúceho kabinetu a získala hlasy tých, ktorí sa ocitli mimo poľského hospodárskeho úspechu.

„Je to čestný muž, ktorý sa určite neusiluje o osobné statky, ale ktorého zaujíma, ako ľudia žijú,“ tvrdí jedna z jeho obdivovateliek Agata Remiszová. Mnohí iní však majú strach. Walesa označil vládu PiS za ohrozenie demokracie. „Kaczyński je nepochybne veľký intelektuál a jeho diagnóza situácie v Poľsku je správna. Lieky, ktoré odporúča, sú veľmi sporné,“ povedal bývalý prezident agentúre AP.

Kaczyński sa nikdy neoženil a žije sám v skromnom dome vo Varšave, kde žila do svojej smrti v roku 2013 aj jeho matka. Od Lechovej smrti chodí Kaczyński na verejnosti len v čiernom obleku a tvrdí, že bude v smútku do konca života. Rozhovory poskytuje zriedka, televízne správy sleduje málokedy.

V zahraničnej politike razí Kaczyński nedôveru k Rusku, ktoré považuje za trvalú hrozbu. Presadzuje tiež nedôveru voči Nemecku za jeho brutálnu okupáciu Poľska za druhej svetovej vojny.

Jeho vláda Poliakov rozdeľuje. Kľúčovou súčasťou jeho politiky je zásah proti bývalým spolupracovníkom komunistického režimu, ale podľa mnohých kritikov sú jeho metódy príliš pomstychtivé. Počas minuloročnej volebnej kampane Kaczyński zastával protiimigračné stanoviská a tvrdil, že medzi prisťahovalcami môžu byť „paraziti“. Svojich domácich proeurópskych oponentov označuje za „najhoršiu sortu Poliakov,“ podriadenú cudzím hodnotám.

Pre Marcinkiewicza je Kaczyński v mnohých ohľadoch mimoriadnym politikom. „Je to vynikajúci človek, je to priateľská, ale zároveň smutná osoba. Možno má pre Poľsko svoj plán. Ten plán je však veľmi konzervatívny a nezlučuje sa s plánmi väčšiny ostatných Poliakov,“ povedal bývalý premiér americkej agentúre.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Jarosław Kaczyński