Aj Emiráty by si chceli 'udrieť'?

O nasadení ozbrojených pozemných síl v Sýrii najnovšie uvažujú aj Spojené arabské emiráty.

08.02.2016 08:52
Sýria, turecko, deti Foto: ,
Sýrske deti sa skrývajú pred dažďom na hranici s Tureckom, ktoré je ich cieľom pri úteku z oblasti vojenských operácií.
debata (74)
,,Náš postoj v rámci skutočnej kampane proti Islamskému štátu vždy obsahoval aj nasadenie pozemných síl,“ povedal pre Reuters v Abú Dabí štátny tajomník pre zahraničné záležitosti Anvar Džargaš. Dodal, že podmienkou je, by operácii velili USA. SAE by podľa tajomníka vyslali najskôr sto vojakov.

Podľa pozorovateľov citovaných AFP obava z porážky sýrskych rebelov vládnymi vojakmi prezidenta Bašára Asada a jeho ruským spojencom by mohla prinútiť Saudskú Arábiu a ďalšie krajiny vyslať obmedzený počet vojakov do Sýrie "na pomoc tamojšej ozbrojenej opozícii“. Aj podľa nich by operácii mali veliť USA a koordinovať by ju malo Turecko. Washington už avizoval, že o možnom spomínanom pozemnom nasadení sa bude rokovať tento týždeň v Bruseli.

„Turecko a Saudská Arábia musia zvrátiť pomer síl v teréne a vrátiť rebelov do sedla,“ usudzuje londýnsky vojenský odborník Andreas Krieg. Podľa neho by Saudskej Arábii mohol vraj pomôcť aj Katar. Ako dodal, obe krajiny sa už v minulých rokoch zapojili do pomoci sýrskej tzv. umiernenej opozícii.

„Rijád sa domnieva, že nádej na mierové riešenie sýrskej krízy je veľmi malá. Východisko vidí na bojovom poli,“ pokúsil sa o vysvetlenie analytik Mustafa Alani zo ženevského výskumného ústavu Gulf Research Center. Podľa neho je aj Turecko ochotné zapojiť sa do pozemnej operácie hlavne po tom, čo Rusi vstúpili do konfliktu a "snažia sa z neho vyšachovať Ankaru“. Damask ešte v sobotu varoval, že je pripravený zničiť akékoľvek cudzie jednotky, ktoré sa bez jeho súhlasu ocitnú na sýrskom území.

"Budeme to považovať za akt agresie a agresori sa vrátia domov v rakvách,“ cituje BBC sýrskeho predstaviteľa Mualima. Zároveň pripomenul, že si sýrska vláda nekládla na medzinárodných rozhovoroch v Ženeve o sýrskej kríze predbežné podmienky a nebude ani plniť predbežné podmienky iných strán. Podľa Iránu by si Rijád nasadením pozemných síl v Sýrii „strelil guľku do hlavy“.

Špekulácie o možnej vojenskej pozemnej intervencii sa objavujú v čase, keď sýrski islamskí radikáli vrátane teroristov z IŠ sú obkľúčení vládnymi jednotkami aj v oblasti druhého najväčšieho sýrskeho mesta Aleppo (Halab). A to je jeden z dôvodov, prečo tisíce utečencov smerujú na hranice s Tureckom. Ankara je vraj pripravená ich prijať, ak nebudú mať utečenci inú možnosť. V nedeľu o tom informoval turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

„Musíme sa ujať našich bratov,“ konštatoval prezident hlavne po tom, čo rastie tlak Európy, ktorá Erdoganovi dala jasne najavo, že na spomínaný krok mu už poslali milióny eur. Ibaže podľa AFP bola aj v nedeľu sýrsko-turecká hranica pre „bratov“ zatvorená.

Pohraničníci vraj púšťajú do krajiny iba chorých a zranených utečencov. Dosiaľ prijalo Turecko na svojom území asi 2,7 milióna Sýrčanov. Turecký šéf zahraničia Mevlüt Çavuşoglu ešte v sobotu vyhlásil, že jeho krajina ostáva otvorená „politike otvorených dverí“. Nepovedal však, kedy sa tie skutočné dvere na hranici otvoria.

© Autorské práva vyhradené

74 debata chyba
Viac na túto tému: #Spojené arabské emiráty #vojna v Sýrii