Britániu a Francúzsko sužujú mimoriadne veterné búrky

Časť Británie a Francúzska sužuje silná víchrica, rýchlosť vetra v nárazoch presahuje aj 130 kilometrov za hodinu.

08.02.2016 11:13
vietor, počasie, jar Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (2)

Tisíce domácností v oboch krajinách už prišli o dodávky elektrického prúdu, na mnohých miestach je narušená doprava a úrady predovšetkým v Anglicku varujú pred povodňami. Situácia by sa mala zlepšiť najskôr večer. Informovala o tom britská a francúzska médiá.

Bez elektriny sa už ocitlo najmenej 5 000 domácností v grófstve Gloucestershire a ďalších miestach južného a západného Anglicka. Búrka narušila cestnú, železničnú, lodnú i leteckú dopravu.

Úrady počítajú s tým, že Anglicko a Wales postihne v priebehu dňa od 60 do 260 rôzne veľkých povodní. Zatiaľ najsilnejší vietor namerali na ostrove Man, kde podľa BBC dosiahol rýchlosť 154 kilometrov za hodinu.

Víchor s rýchlosťou okolo 139 kilometrov za hodinu začal tiež bičovať západné a severozápadné pobrežie Francúzska. V pätnástich departementoch vyhlásili stav ohrozenia. Žiadne škody ani zranenia zatiaľ nenahlásili. Tisíce ľudí sú však bez elektrického prúdu.

Minister vnútra Bernard Cazeneuve vyzval obyvateľov k čo najväčšej opatrnosti. Víchor by podľa meteorológov mal ustať okolo 20:00 SEČ, no pobrežné oblasti bude aj naďalej ohrozovať silné vlnobitie.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Francúzsko #búrka #silný vietor