Holandsko rozširuje kapacitu väzníc pre teroristov

Dve holandské väznice so zvýšenou úrovňou bezpečnosti sú plné teroristov a džihádistických bojovníkov, a preto úrady v tichosti rozširujú ich kapacity.

08.02.2016 14:25
debata

Uviedol to holandský denník Algemeen Dagblad (AD). Väznice vo Vughte a v Rotterdame sú jediné v Holandsku, ktoré majú podmienky na väznenie vysokorizikových osôb spájaných s terorizmom.

Holandské ministerstvo spravodlivosti sa k informáciám o rozširovaní počtu ciel pre extrémne nebezpečných väzňov odmietlo vyjadriť. Potvrdilo však, že v oboch väzniciach prebiehajú stavebné práce zamerané na zvýšenie ich kapacity.

Väzenie vo Vughte má šesť špeciálnych ciel pre teroristov, kým v Rotterdame je ich sedem. Vo Vughte si v jednej z takýchto ciel odpykáva doživotný trest holandský vrah marockého pôvodu Mohammed Bouyeri, ktorý 2. novembra 2004 zavraždil režiséra Thea van Gogha.

AD pripomenul, že protiteroristické cely v uvedených väzniciach čelili rozsiahlej kritike za tvrdý režim, ktorý v nich panuje. Väzňov zadržiavajú väčšinu času v samoväzbe a musia sa podrobovať úplným celotelovým kontrolám po každej návšteve a pri každej vychádzke na dvor.

Holandské úrady kritizovali aj kvôli tomu, že snaha združiť všetkých väzňov podozrivých z terorizmu môže napokon viesť k ich zvýšenej radikalizácii.

debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #väzenie #Holandsko #Rotterdam #Vught