Fajáda vymeneného za päticu Čechov v Libanone zadržali

Rodina Libanončana Alího Fajáda, ktorý bol zrejme súčasťou výmeny za päticu Čechov zadržiavaných v Libanone, v pondelok protestovala proti jeho zadržaniu vo vlasti. Podľa serveru Naharnet jeho príbuzní a stúpenci usporiadali protest v Bejrúte a žiadajú, aby Fajáda prepustili na slobodu. Alí Fajád je v Libanone známy tiež pod menom Alí Amín. Podľa serveru ho zadržali v libanonskej metropole minulý týždeň po tom, ako ho v ČR prepustili na slobodu.

08.02.2016 15:05
debata (2)

Protest proti zadržaniu Fajáda sa konal pred bejrútskym palácom spravodlivosti. Fajád sa podľa libanonských zdrojov dostal minulý týždeň v Česku na slobodu vďaka dohode, ktorá umožnila prepustiť Čechov, ktorí boli zadržaní v údolí Bikáa vlani v júli. Späť do ČR odleteli 4. februára.

Fajád a ďalší dvaja muži boli v Česku vo väzbe od apríla 2014 a čelili obvineniu zo spolupráce s teroristami. O Fajádovo vydanie, ktoré povolil súd, požiadali Spojené štáty, kde mu hrozí až doživotie. Američania tvrdia, že Fajád a jeho spolupracovníci chceli predať kokaín a zbrane americkým vládnym agentom, ktorí predstierali, že sú členmi kolumbijskej teroristickej organizácie FARC.

Americký veľvyslanec v Prahe označil rozhodnutie ČR nevydať Fajáda do USA za šokujúce. Prezident Miloš Zeman v pondelok povedal, že podporil vydanie Fajáda libanonským úradom, nie únoscom, a že ak chcú Spojené štáty žiadať o Fajádove vydanie, majú žiadať libanonské úrady.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Libanon