Kanada stiahne svoje lietadlá z Iraku a Sýrie za dva týždne

Kanada za dva týždne stiahne z akcií v Iraku a Sýrii všetkých šesť svojich stíhačiek, ktoré doteraz vykonávajú nálety proti organizácii Islamský štát (IS). Novinárom to povedal premiér Justin Trudeau, ktorý sľúbil voličom ukončenie kanadskej bojovej misie v kampani pred svojím októbrovým volebným triumfom. V oblasti zostanú iba dve kanadské prieskumné lietadlá. Podľa premiéra naopak trojnásobne vzrastie počet vojakov cvičiacich kurdských bojovníkov.

08.02.2016 18:16
debata (16)

Súčasťou koalície, ktorá pod vedením Spojených štátov podniká nálety na pozície IS v Iraku a Sýrii, je dlhodobo šesť kanadských stíhačiek F-18, ktoré podľa Trudeaua ukončia svoju misiu 22. februára. Ich odchod bol jedným z dôležitých predvolebných sľubov šéfa liberálov, ktorým sa vymedzil proti politike vtedajšieho konzervatívneho premiéra Stephena Harpera, ktorý presadzuje aktívnu kanadskú účasť v protiislamis­tickej bojovej akcii.

Trudeaua, ktorý vo voľbách zvíťazil nečakane hladko, k zmene názoru neprinútili ani novembrové teroristické útoky v Paríži, po ktorých Francúzsko aj ďalšie krajiny svoj vojenský tlak na IS zvýšili.

Kanada podľa premiéra prispeje do boja proti radikálom tým, že na trojnásobok zvýši počet svojich vojakov, ktorí v oblasti cvičia kurdské jednotky a pomáhajú navádzať letecké útoky. Namiesto doterajších 70 ich bude vyše 200.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Irak #Kanada