Grécko otvorí centrá pre migrantov do budúceho týždňa

Atény sľúbili, že sprevádzkujú registračné strediská pre migrantov, takzvané hotspoty, v dohodnutej lehote do polovice februára. Informovala o tom agentúra Reuters. Grécko reaguje na silnejúci tlak partnerov v Európskej únii, ktorí mu pohrozili vyradením zo schengenského priestoru voľného pohybu, ak neurobí viac pre zvládnutie vlny utečencov.

08.02.2016 21:23
debata (1)

Ministri vnútra krajín EÚ naliehavo vyzvali grécku vládu, aby urobila viac pre kontrolu množstva migrantov mieriacich z Blízkeho východu, Ázie a Afriky do Európy. Vzhľadom na to, že kríza stále viac rozdeľuje únijných členov, niektorí Grécku pohrozili vylúčením zo Schengenu.

Grécky minister obrany Panos Kammenos podľa Reuters povedal, že krajina splní stanovený termín a do polovice februára dokončí päť hotspotov na svojich ostrovoch, ktoré sú najbližšie k tureckému pobrežiu, odkiaľ sa utečenci dostávajú do Grécka. Ďalšie dve strediská budú podľa ministra v dohodnutej lehote sprevádzkované aj na pevnine.

Doteraz v Grécku existuje jediné registračné centrum, a síce na ostrove Lesbos, kam prichádza väčšina utečencov. K nemu majú pribudnúť ďalšie strediská na ostrovoch Leros, Kos, Samos a Chios.

Opatrenia na zvládnutie migračnej krízy počítajú s tým, že novo prichádzajúcich budú fotografovať a odoberať im odtlačky prstov. Potom dostanú určitý čas na požiadanie o azyl, inak budú vrátení do krajiny svojho pôvodu.

V piatok a v sobotu došlo na mieste budovaného centra na Kose k potýčkam medzi policajtmi a menším počtom protestujúcich obyvateľov. V nedeľu a v pondelok protesty pokračovali okrem Kosu tiež pred dokončovanými strediskami pri Solúne na severe Grécka a Pireuse južne od Atén.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #utečenci #hotspot #migračná kríza