Kto dostane K. O. v New Hampshire?

Prvé kolo všetci neprežili. A ešte horšie to pravdepodobne bude s kolom druhým. Americké prezidentské primárky pokračujú v utorok štátom New Hamsphire.

09.02.2016 16:00
Marco Rubio Foto: ,
Republikán Marco Rubio verí, že v primárkach v New Hampshire neskončí horšie ako druhý.
debata (6)

Kandidáti demokratov aj republikánov sa sem presunuli z Iowy. Minulý týždeň tu volebné zhromaždenia u prvých vyhrala bývalá ministerka zahraničných Hillary Clintonová a u druhých texaský senátor Ted Cruz.

Iowa zároveň zúžila pole kandidátov. Republikánov zostalo deväť, traja skončili. Demokrati už súperia len dvaja, do primárok išli pôvodne traja.

Republikánov bude ešte menej

New Hampshire takmer určite pochová sny ďalších záujemcov o Biely dom. U demokratov je jasné, že naďalej proti sebe budú stáť Clintonová a vermontský senátor Bernie Sanders. Lenže pre viacerých republikánov je New Hampshire takmer posledná šanca, ako oživiť umierajúce nádeje.

Cruza, miliardára Donalda Trumpa a floridského senátora Marca Rubia, ktorých prieskumy pasujú do role favoritov, totiž bude stále zložitejšie ohroziť.

"Ktokoľvek, kto skončí v New Hampshire horšie ako štvrtý, bude mať len veľmi malú šancu, že by ešte získal stranícku nomináciu,“ pripomenul pre Pravdu politológ Joseph Bafumi z prestížnej Dartmouth College v newhampshirskom Hanoveri. "Väčšina porazených v primárkach sa rýchlo vzdá,“ prorokuje odborník.

Veľmi vážnym problémom čelí bývalý floridsky guvernér Jeb Bush. Pred rokom bol republikánskym favoritom. Teraz bude rád, keď v New Hampshire neskončí horšie ako piaty. A to aj tak takmer určite nebude stačiť na to, aby jeho kampaň dostala novú energiu. Možno ešte chvíľu v boji vydrží, ale s každou prehrou sa Bushovi vzďaľuje šanca, aby celkovo dokázal v primárkach uspieť. Voliči očividne dávajú prednosť konzervatívnejším kandidátom. V Bushov neprospech, zdá sa, hovorí aj priezvisko.

Prezidentmi boli jeho otec aj brat. A podľa všetkého dvaja Bushovci krátko za sebou Amerike stačili. Medzi kandidátov, ktorí možno po New Hampshire hodia flintu do žita, určite patrí guvernér Virgínie Jim Gilmore, ktorého meno sa v niektorých prieskumoch už ani nespomína. Koniec kampane naisto zvažuje jediná žena v republikánskom poli Carly Fiorinaová. Poriadne nahnuté to má tiež guvernér New Jersey Chris Christie. A dolu vodou ide aj kampaň neurochirurga Bena Carsona. Zubami-nechtami sa ešte favoritov drží John Kasich, guvernér Ohia.

Podľa priemeru posledných prieskumov na webovej stránke RealClearPolitics má Trump pred svojimi súpermi v New Hampshire náskok 15 percent. Pre miliardára je víťazstvo veľmi dôležité. Už mesiace svoju kampaň stavia na tom, ako vedie v prieskumoch a je teda neporaziteľný. V Iowe však prehral s Cruzom.

"Keby to nezvládol ani v New Hampshire, určite by Trump čelil hlasom, že by mal skončiť,“ reagoval pre Pravdu Christopher Larimer, expert na americkú politiku zo Severoiowskej univerzity.

Ešte viac pozornosti sa však upiera na Rubia. V Iowe bol tretí a podľa mnohých odborníkov sa to preňho rovnalo víťazstvu. Rubia mnohí vnímajú ako umiernenejšieho kandidáta oproti kontroverznému Trumpovi a konzervatívnemu Cruzovi. Mohol by preto získať aj centristických voličov, ktorí sa od republikánov odkláňajú pre ich prílišný posun doprava. Faktom však je, že Rubio vyznáva veľmi konzervatívne postoje. Je napríklad proti interrupcii aj v prípadoch znásilnenia a incestu.

Rubio by podľa prieskumov mal skončiť v New Hampshire druhý, čo by bola pre neho dobrá východisková pozícia do budúcnosti. Floridský senátor však čelí útokom všetkých súperov. V republikánskej debate zo soboty na nedeľu sa úplne zasekol, keď tri razy zopakoval tú istú vetu o tom, ako súčasný prezident Barack Obama vedie Ameriku zlým smerom. Rubio len neisto odrážal tvrdenia, že je príliš neskúsený na to, aby vládol v Bielom dome.

Floridský senátor má 44 rokov a je najmladší spomedzi vážnych uchádzačov o Biely dom. Svoje si vypočul najmä od Christieho. Tento politik Rubiovi pripomenul, že má asi toľko skúsenosti, ako keď sa v roku 2008 prezidentský úrad uchádzal Obama. Súčasný šéf Bieleho domu je pritom terčom pravidelných Rubiových útokov.

Demokrat Bernie Sanders dúfa, že výrazne porazí... Foto: SITA/AP, John Minchillo
Bernie Sanders Demokrat Bernie Sanders dúfa, že výrazne porazí Hillary Clintonovú.

Clintonová dúfa

V tábore demokratov sú už karty jasne rozdané. Stranícku nomináciu získa buď bývalá prvá dáma Clintonová, alebo Sanders, ktorý sa označuje za socialistu. Predstaviteľ najľavicovejšieho krídla demokratov v Iowe len tesne prehral s exšéfkou americkej diplomacie. V New Hampshire však Sanders vedie nad Clintonovou v prieskumoch popularity o 13,5 percenta. Najlepší scenár, v ktorý môže demokratka dúfať, je, že neprehrá s príliš veľkým rozdielom.

"Ak to bude tesné, tak o päť až sedem percent, pre Hillary to bude v poriadku,“ predpovedá Larimer. Sanders má v New Hampshire výhodu, že pochádza zo susedného Vermontu.

Clintonová však senátora určite nepodceňuje. Vo väčšine štátov podľa prieskumov vedie. Za nominatku si ju želá takmer celá elita Demokratickej strany. Lenže podľa posledného výskumu Quinnipiackej univerzity na celoštátnej úrovni poráža Sandersa už len o dve percentá.

Do istej miery sa zdá, že tak ako sa republikáni posúvajú doprava, tak sa minimálne časť demokratických voličov prikláňa k ľavicovejšiemu kandidátovi. Sanders, hoci má už 74 rokov a v politike pôsobí dekády, je pre nich symbolom zmien.

Vermontský senátor tiež upozorňuje, že je to on, nie Clintonová, kto by mal v prezidentskom súboji s republikánmi väčšie šance na výhru. Podľa spomenutého prieskumu by jasne porazil Trumpa, vyhral by aj nad Cruzom a s Rubiom by zaznamenal remízu.

Clintonová je na tom horšie. Zvíťazila by nad Trumpom, remizovala by s Cruzom, ale pomerne jednoznačne by prehrala s Rubiom.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #primárky