V Iráne kandiduje do parlamentu rekordný počet žien

O poslanecký mandát v iránskom parlamente sa vo voľbách, ktoré sa uskutočnia 26. februára, uchádza aj viac ako 580 žien.

09.02.2016 14:20
Irán, voľby, ženy Foto: ,
Iránske ženy sa nevedia dočkať, aby mohli odovzdať svoje hlasy počas iránskych prezidentských volieb v Teheráne.
debata (1)

V porovnaní s voľbami spred štyroch rokov sa počet kandidátok zdvojnásobil, informoval v Teheráne hovorca iránskeho ministerstva vnútra. Podľa hovorcu ide o absolútny rekord v dejinách tejto islamskej republiky.

Pôvodne sa pritom na nadchádzajúce voľby zaregistrovalo vyše 1 000 potenciálnych kandidátok na funkciu poslanca.

Ako uviedla agentúra DPA, proreformní politici blízki prezidentovi Hasanovi Rúhánímu sa pred voľbami sústredili aj na zmenšenie nepomeru v zastúpení mužov a žien na kandidátskych listinách proreformných strán.

„Ako môžeme hovoriť o rozvoji a pokroku, keď ignorujeme 50 percent žien v populácii?“ pýtal sa Rúhání v nedeľu na konferencii o rodovej rovnosti, ktorá sa konala v Teheráne.

Rúhání a jeho sympatizanti v Iráne čelia nekompromisným duchovným a konzervatívnym poslancom, ktorí mali v posledných troch funkčných obdobiach v parlamente drvivú prevahu. Reformátori sa teraz snažia spojiť s umierneným krídlom konzervatívcov a vytvoriť koalíciu, ktorá by duchovných (ajatolláhov) pripravila o ich doterajšiu moc a vplyv.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #ženy #parlamentné voľby #Hasan Rúhání