NATO zvažuje lodnú misiu pri Turecku kvôli migračnej kríze

Severoatlantická aliancia sa bude vážne zaoberať žiadosťou o rozmiestnení lodí pri brehoch Turecka v súvislosti s tamojším prílivom imigrantov.

09.02.2016 15:00 , aktualizované: 16:13
NATO, Jens Stoltenberg Foto: ,
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
debata (73)

Povedal to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg na tlačovej konferencii pred stredajším začatím dvojdňovej schôdzky ministrov obrany aliančných krajín v Bruseli.

Aliancia sa podľa komentárov médií a diplomatov doteraz do riešenia prisťahovaleckej krízy nijako nezapojila a možná zmena prístupu budí v jej radoch rozpaky.

„Kríza s utečencami je predmetom vážneho znepokojenia pre nás všetkých. Myslím si teda, že sa veľmi vážne zamyslíme nad žiadosťou Turecka a ďalších spojencov o pomoc s riešením tejto krízy,“ povedal šéf NATO v bruselskom sídle medzivládnej vojenskej organizácie na čele s USA.

O možnosti námornej misie NATO na lepšiu kontrolu tureckých brehov, odkiaľ sa každý deň vydávajú stovky utečencov do Grécka, hovorila už v pondelok nemecká kancelárka Angela Merkelová.

„Využijeme stretnutie ministrov obrany NATO na prejednanie toho, či a v akej miere môže NATO pomôcť tureckým pobrežným hliadkam a agentúre Frontex počas hliadkovania na mori,“ povedala kancelárka po stretnutí s tureckým premiérom Ahmetom Davutogluom v Ankare.

Niekoľko diplomatov potvrdilo agentúre AFP, že oznámenie kancelárky ich prekvapilo, a to aj nemeckú delegáciu NATO, ktorú vraj vopred neinformovali.

„Sme zmätení. Nevieme, čo to môže znamenať,“ povedal jeden z diplomatov. Zdôraznil, že pripraviť podobnú námornú operáciu „by predstavovalo ohromné ​​problémy“.

NATO doposiaľ podľa AFP odmietalo hrať akúkoľvek rolu v prisťahovaleckej kríze, ktorá otriasa Európou. Aliancia vždy tvrdila, že nemá mandát na to, aby strážila hranice či bojovala proti zločineckým sieťam pašerákov utečencov.

Grécky premiér Alexis Tsipras, ktorého údajne nik neinformoval o zámere Ankary a Berlína v súvislosti so Severoatlantickou alianciou, ihneď podľa AFP volal Merkelovej a vyjadril voči tomuto zámeru výhrady. Podľa svojej hovorkyne podčiarkol, že prípadná misia nesmie nijako ohroziť suverenitu Grécka, ktorého brehy sú len desiatky kilometrov od tureckých.

Naopak, Európska komisia vyhlásila, že víta každú diskusiu o možných opatreniach, ktoré by mohli prispieť k riešeniu migračnej krízy, zachrániť životy a zlepšiť kontrolu prílivu utečencov.

73 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #Turecko #Jens Stoltenberg #Angela Merkelová #Frontex #Ahmet Davutoglu #utečenecká kríza