PiS: Utečenecká politika by mala byť v rukách poľského štátu

Poľská vládnuca strana Právo a spravodlivosť (PiS) pripravila návrh uznesenia o migračnej kríze, podľa ktorého Sejm, dolná komora poľského parlamentu, ostro odmieta snahy o zavedenie stálych mechanizmov EÚ pre prijímanie migrantov.

09.02.2016 16:37
Poľsko, protest, migranti Foto: ,
Protest proti migrantom vo Varšave.
debata (2)

„Poľský Sejm vníma negatívne rozhodnutie Európskej rady z 22. septembra 2015 o premiestnení 120 000 migrantov a podpore vtedajšej poľskej vlády pre túto iniciatívu, čo je v rozpore s postojom ostatných krajín Vyšehradskej skupiny a Rumunska,“ uvádza sa v návrhu. Informovala o tom agentúra PAP.

Sejm podľa neho vyzýva vládu na „precíznu implementáciu kritérií domácej migračnej politiky, ktorá by mala poskytovať zvláštnu ochranu slobodným ženám, deťom, mnohodetným rodinám, ako aj náboženským menšinám“.

„Nástroje utečeneckej a migračnej politiky by mali zostať v rukách poľského štátu. Je to zvlášť dôležité z pohľadu vzrastajúceho sociálneho napätia spôsobeného nadmernou vlnou migrácie z Blízkeho východu do Európy,“ píše sa v dokumente.

Navrhované uznesenie ďalej hovorí o tom, že „Sejm plne podporuje poskytovanie a financovanie humanitárnej pomoci v oblastiach ozbrojených konfliktov v susedných krajinách“.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Poľsko #utečenecká kríza #povinné kvóty #PiS