V Nemecku rastie záujem o zbrojný preukaz na plynové zbrane

Takzvaný malý zbrojný preukaz, ktorý v Nemecku oprávňuje k noseniu plynových pištolí, si za posledné dva mesiace obstaralo rekordných 21 000 ľudí.

09.02.2016 18:08
zbraň, pištoľ, strieľanie, streľba, vrah, mŕtvy, Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (12)

Zbrane, ktoré sú kópiami tých skutočných, však nestrieľajú skutočné projektily. V osemdesiatmi­liónovej krajine ich môže nosiť na verejnosti už viac ako 300 000 osôb. Výrazne vzrástli tiež predaje paprikových sprejov, informovala agentúra DPA.

Na konci januára evidovali v nemeckom Národnom zbrojnom registri 301 000 vydaných malých zbrojných preukazov. Len od konca minulého novembra do konca januára prijali úrady 21 000 nových žiadostí.

Ak chcú ľudia v Nemecku nosiť na verejnosti plynové zbrane, musia na rozdiel od Slovenskej republiky požiadať o malý zbrojný preukaz.

Úrady v niektorých spolkových krajinách hlásili zvýšený záujem o vydávanie malých zbrojných pasov krátko po Silvestri. V Kolíne nad Rýnom a v ďalších nemeckých mestách sa odohrali sexuálne útoky na ženy, ktoré pripisujú páchateľom severoafrického či arabského pôvodu.

Podľa predsedu Asociácie výrobcov a obchodníkov so zbraňami Inga Meinharda začali však predajcovia evidovať strmý nárast počtu záujemcov o plynové pištole už v polovici novembra, teda krátko po teroristických útokoch v Paríži, pri ktorých atentátnici zabili 130 ľudí. „V novom roku sa však nápor zákazníkov znova zvýšil,“ dodal práve s odkazom na kolínske sexuálne útoky.

Tento nárast dokazuje rastúce znepokojenie obyvateľstva, uviedla poslankyňa Spolkového snemu za stranu Zelených Irene Mihalicová, na podnet ktorej ministerstvo vnútra informácie o malých zbrojných preukazoch zverejnilo. „Pokiaľ bude stále viac ľudí pri sebe nosiť zbrane, prispeje to skôr k eskalácii než k upokojeniu situácie,“ dodala.

Mihalicová by chcela dosiahnuť zmeny zákona, na základe ktorých by bolo možné plynové zbrane a paprikové spreje kupovať len na zvláštne povolenie. Vzhľadom na zhoršujúcu sa bezpečnostnú situáciu v Nemecku treba podľa Mihalicovej posilniť predovšetkým políciu. „Viac zbraní v tejto situácii iste nepotrebujeme,“ uviedla.

Aj šéfa policajných odborov Rainera Wendta nárast predávaných plynových pištolí znepokojuje Odmieta však, že by sa ich kúpa mala spájať so získaním povolenia. Prinieslo by to podľa neho len zbytočnú byrokraciu.

Podľa berlínskeho kriminológa Claudia Ohdera nie je jediným motívom nákupu plynových zbraní potreba sa brániť. Ozbrojovanie obyvateľov je podľa neho súčasťou spoločenského vývoja, ktorý teraz ovplyvňuje populizmus a rastúci odpor voči politike a štátnym inštitúciám.

Mnoho ľudí sa podľa Ohdera domnieva, že štát už nechráni svojich občanov, a preto sa chcú ozbrojiť. Ľudia sa nákupom zbraní bránia všeobecnej neistote, ktorú prinášajú utečenci, myslí si Ohder.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #zbrojný preukaz #plynová zbraň