Rusko znepokojuje plán na rozmiestnenie systému THAAD v Kórei

Rusko v utorok požiadalo juhokórejského veľvyslanca v Moskve o vysvetlenie plánov na rozmiestnenie protiraketového systému USA v Južnej Kórei. Agentúre TASS to oznámili informované diplomatické zdroje. Moskve prekáža, že americký Pentagon bude s Južnou Kóreou rokovať o rozmiestnení mobilného protiraketového systému v reakcii na rastúcu hrozbu zo strany severokórejského režimu.

09.02.2016 21:19
debata (125)

Pentagon ponúkol Soulu umiestnenie moderného obranného systému THAAD (Terminal High Altitude Area Defence), ktorý ničí nepriateľské rakety v poslednej fáze ich letu. Systém podľa pondelkového vyhlásenia hovorcu Pentagonu „zlepší úroveň zabezpečenia nášho spojenca“.

O THAAD požiadala Washington už v nedeľu Južná Kórea v reakcii na odpálenie severokórejskej rakety, ktorá podľa USA vyniesla na obežnú dráhu dva objekty. Správa o možnom umiestnení amerického systému v oblasti rozhorčila Čínu, ktorá si kvôli nemu predvolala juhokórejského veľvyslanca.

K rovnakému kroku sa v utorok odhodlalo Rusko. Námestník ministra zahraničia Igor Morgulov v rozhovore s veľvyslancom Pak Ro-pyukom vyjadril podľa TASS znepokojenie nad chystanými krokmi Južnej Kórey a USA, ktoré podľa Ruska môžu na Kórejskom polostrove vyvolať preteky v zbrojení.

Podľa agentúry Interfax ruskí diplomati súdia, že USA chceli v Južnej Kórei rozmiestniť systém THAAD už dávno a hľadali len vhodnú zámienku. Systém má údajne dosah radarov 2-tisíc kilometrov, takže bude schopný monitorovať ako územie Číny, tak aj niektorých regiónov Ruska.

125 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Južná Kórea