Čína hlási prvý prípad infekcie vírusom Zika

Čína oznámila svoj prvý prípad nákazy vírusom Zika. Infikovaným je 34-ročný muž, ktorý sa nedávno vrátil z Venezuely, informovala agentúra AP.

10.02.2016 10:44
debata (2)

Čínska národná komisia pre zdravie a rodinné plánovanie však uviedla, že pravdepodobnosť rozšírenia vírusu v najľudnatejšej krajine sveta je „mimoriadne nízka" vzhľadom na zimné teploty a malú aktivitu komárov, ktorí sú hlavnými prenášačmi vírusu.

Nakazený muž z juhočínskeho mesta Kan-čou sa domov z Venezuely vrátil 5. februára cez Hongkong a mesto Šen-čen. Z choroby sa vraj rýchlo zotavuje, už nemá teplotu a ustupuje aj vyrážka.

Vírus Zika sa rýchlo šíri v latinskoame­rických krajinách. Väčšina pacientov má len mierne príznaky, existuje však podozrenie, že u ľudského plodu vírus spôsobuje vývojovú poruchu mozgu. Doteraz proti nemu nie je účinný liek ani vakcína. Zatiaľ však nebol potvrdený ani jeden prípad prenosu z človeka na človeka.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) minulý týždeň vyhlásila celosvetový stav núdze a zdôraznila, že kľúčové je zabrániť rozšíreniu vírusu do Afriky a do Ázie.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #vírus #Zika