Budapešť trvá na novele ústavy pre údajnú hrozbu terorizmu

Ak návrh maďarskej vlády na novelu ústavy, ktorou chce reagovať na zvýšenú teroristickú hrozbu súvisiacu s migráciou, v parlamente neprejde, tak sa kabinet obráti na občanov. Vo verejnoprávnej televízii M1 to vyhlásil štátny tajomník úradu vlády zodpovedný za komunikáciu Bence Tuzson.

10.02.2016 12:45
debata (1)

Tajomník súčasne dementoval názory opozície, podľa ktorých by vláda chcela predčasné voľby.

„Ak návrh nedostane dvojtretinovú podporu poslancov, tak sa vláda obráti na občanov,“ oznámil Tuzson a dodal, že zatiaľ kabinet ešte nerozhodol, akou formou to urobí.

Vláda chce zakomponovať do ústavy pojem teroristického ohrozenia ako samostatný skutkový stav. Kabinet by v prípade teroristickej hrozby, prípadne útoku, mal v zmysle návrhu novely oprávnenie vyhlásiť stav ohrozenia a parlament by o tom iba dodatočne informoval.

Pri vyhlásení takéhoto stavu by polícii pri udržiavaní poriadku v krajine pomáhala armáda. Vláda by mohla nariadiť obmedzenie predaja niektorých druhov tovaru v záujme naplnenia štátnych zásob, sprísniť kontrolu pošty či internetu a na istý čas by mohla zasiahnuť aj do fungovania médií.

Vládny blok Fidesz-KDNP nemá v parlamente potrebnú dvojtretinovú väčšinu. Opozičné strany zmenu odmietajú a tvrdia, že návrh Fideszu je dobrý iba na to, aby udržiaval ľudí v strachu. Na vyhlásenie stavu ohrozenia by podľa nich takto stačila aj menšia provokácia. Ultrapravicová strana Jobbik zmenu podmienila súhlasom štvorpätinovej väčšiny poslancov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #utečenci