Erdogan kritizoval USA aj OSN v súvislosti so Sýriou

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ostro kritizoval OSN, ktorá vyzvala jeho krajinu k otvoreniu svojej hranice pre asi desaťtisíc sýrskych utečencov.

10.02.2016 14:27
Turecko, prezident, Erdogan Foto: ,
Erdogan ostro kritizoval USA aj OSN v súvislosti s riešením situácie vo vojnou zmietanej Sýrii.
debata (25)

Podľa neho si kladie svetová organizácia požiadavky bez toho, aby sama plnila svoje vlastné záväzky. Erdogan povedal, že zatiaľ čo Ankara vynaložila v rámci dlhoročnej sýrskej utečeneckej krízy okolo desať miliárd dolárov, OSN prispela len 455 miliónmi.

Útek sýrskych obyvateľov pred pokračujúcimi bojmi, ktoré vyvolali novú vlnu utečencov, označil turecký prezident za „nútenú migráciu“ a „masaker“. Podľa neho sa situácia v Sýrii stala pre Turecko „záležitosťou vnútornej bezpečnosti“.

Turecko, v ktorom je v súčasnosti 2,5 až 2,7 milióna sýrskych utečencov, v posledných dňoch prudko obmedzilo príliv utečencov – púšťa len zranených a chorých ľudí. Podľa posledných odhadov sa na sýrsko-tureckej hranici nahromadilo vyše 70 000 Sýrčanov, a to kvôli bojom v severosýrskom meste Halab.

Erdogan kritizoval USA za podporu sýrskych Kurdov

Turecký prezident zároveň odsúdil diplomatickú podporu, ktorú v týchto dňoch dostali sýrski Kurdi od Spojených štátov. Počas prejavu k členom miestnych samospráv prezident netajil rozhorčenie a povedal, že politika USA premenila región v „kaluž krvi“, informovala agentúra AFP.

„Vzhľadom k tomu, že ich odmietate uznať (ako teroristickú organizáciu), premenila sa tá oblasť v kaluž krvi,“ vyhlásil Erdogan.

Turecko si už v utorok predvolalo amerického veľvyslanca v Ankare. Dôvodom je vyjadrenie hovorcu amerického ministerstva zahraničia Johna Kirbyho, ktorý povedal, že Washington nepovažuje kurdskú Stranu demokratickej únie (PYD) pôsobiacu v Sýrii za teroristickú organizáciu.

Ankara považuje PYD za odnož Strany kurdských pracujúcich (PKK), ktorá bojuje za kurdskú autonómiu v juhovýchodnom Turecku. Ako teroristickú organizáciu ju klasifikuje nielen Turecko, ale aj Spojené štáty a Európska únia. Washington však PYD podporuje, respektíve jej ozbrojenú zložku YPG v rámci boja proti radikálnemu hnutiu Islamský štát (IS) v Sýrii.

Erdogan Spojené štáty obvinil, že nie sú schopné rozpoznať pravú tvár PYD a PKK. Povedal, že ho americká obhajoba PYD „hlboko zarmútila“.

„Ste na našej strane, alebo na strane teroristickej organizácie?“ pýtal sa Erdogan.

V pondelok sa novinári Kirbyho pýtali, ako sa obaja spojenci v NATO vyrovnávajú s rozdielnosťou názorov v tejto otázke. Hovorca amerického ministerstva zahraničia povedal, že „znepokojenie“ Turecka nie je v tomto ohľade ničím novým.

Postoj k PYD sa stal jedným z kameňov úrazu pri neúspešnej snahe o začatí mierových rozhovorov o Sýrii. Zástupca OSN kvôli odporu Turecka predstaviteľa PYD na konferenciu nepozval. Rusko, ktoré má teraz s Tureckom napäté vzťahy, naopak, účasť PYD podporovalo.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Sýria #OSN #Kurdi #Recep Tayyip Erdogan #otvorenie hraníc