Moskva je pripravená diskutovať o prímerí v Sýrii, tvrdí ruský diplomat

Rusko je pripravené diskutovať o možnosti prímeria v Sýrii, uviedol to námestník ruského ministra zahraničia Gennadij Gatilov. O pokoji zbraní sa podľa neho bude hovoriť na rokovaní o Sýrii, ktoré sa vo štvrtok koná v Mníchove.

11.02.2016 07:13 , aktualizované: 11:25
debata (98)

Podľa zdroja agentúry Reuters už skôr Rusko navrhlo začať 1. marca prímerie vo vojnou zmietanej krajine. V Mníchove bude o ďalšom postupe rokovať skupina pre Sýriu zložená zo 17 krajín. Mierové rozhovory medzi sýrskou opozíciou a vládou minulú stredu dočasne prerušili kvôli tomu, že sa zatiaľ nepodarilo dosiahnuť žiadny pokrok.

„Sme pripravení diskutovať o formách prímeria v Sýrii,“ citovala agentúra TASS Gatilova. „Práve o tom budeme hovoriť v Mníchove,“ dodal ruský diplomat.

Mierové rozhovory o Sýrii sa začali 29. januára v Ženeve. Splnomocnenec pre Sýriu Staffan de Mistura ich minulú stredu pozastavil. Prerušenie rozhovorov podľa neho však neznamená ich zlyhanie.

Sýrska vládna delegácia v tejto súvislosti obvinila sýrsku opozíciu, že sa pod tlakom Saudskej Arábie, Kataru a Turecka chcela z rokovania stiahnuť. OSN preto radšej zvolila prerušenie rozhovorov, aby sa tomuto kroku vyhla. Podľa opozície môže za tento vývoj naopak sýrsky režim.

Rozhovory majú pokračovať 25. februára. Sýrska opozícia na ne pôjde len v prípade, že Rusko zastaví svoje letecké údery v krajine a k civilistom v povstaleckých oblastiach sa dostane humanitárnu pomoc. V stredu to uviedol hovorca opozičnej vyjednávacej komisie (HNC) Sálim Muslát.

Rusko navrhlo termín prímeria v Sýrii, USA žiadajú koniec bombardovania

Rusko navrhlo nastoliť prímerie v Sýrii od 1. marca, informovala vo štvrtok agentúra AP s odvolaním sa na nemenovaných amerických predstaviteľov.

Washington žiada okamžité ukončenie operácií a plný prístup humanitárnej pomoci do obliehaných miest s civilistami. Je presvedčený, že Moskva chce využiť nasledujúce tri týždne na rozdrvenie „umiernených povstaleckých skupín“, povedali americké zdroje.

V Mníchove sa vo štvrtok stretnú predstavitelia USA, Ruska a ďalších krajín, aby sa pokúsili ukončiť päť rokov trvajúcu vojnu v Sýrii, ktorá pripravila o život vyše 250 000 ľudí, dodala AP.

Ruské letectvo podniká útoky v Sýrii proti organizácii Islamský štát a ďalším skupinám od 30. septembra 2015. Podľa Západu je však väčšina ruských náletov zameraná na umiernené skupiny, ktoré bojujú proti vláde sýrskeho prezidenta Bašára Asada aj Islamskému štátu.

SCPR: Občianska vojna v Sýrii si vyžiadala už 470 000 životov

Občianska vojna v Sýrii si od svojho vypuknutia v marci 2011 vyžiadala už približne 470 000 životov. Uvádza sa to v novej správe Sýrskeho centra pre politický výskum (SCPR), o ktorej vo štvrtok informoval denník Guardian.

Uvedené číslo je takmer dvojnásobne vyššie než posledný odhad OSN, ktorý hovorí o viac ako 250.000 obetiach sýrskeho konfliktu.

V správe SCPR sa tiež píše, že od začiatku vojny prišlo o život alebo utrpelo zranenia 11,5 percenta z 21 miliónov obyvateľov Sýrie. Stredná dĺžka života Sýrčanov sa v dôsledku konfliktu znížila z pôvodných 70 na 55,4 roka.

Približne 13,8 milióna ľudí prišlo o spôsob obživy, zhruba 45 percent bolo donútených vysťahovať sa z pôvodného bydliska. Štyri milióny ľudí ušli do zahraničia a 6,36 milióna odišlo do iných oblastí Sýrie.

Priamo v dôsledku bojov prišlo o život okolo 400 000 Sýrčanov, zatiaľ čo ďalších 70 000 zomrelo následkom nedostatočnej zdravotnej starostlivosti, zlej hygieny, nedostatku liekov, potravín, vhodného prístrešia a pitnej vody.

Druhú skupinu obetí predstavujú prevažne utečenci z vojnových zón. Len vlani sa úroveň chudoby v Sýrii zvýšila o 85 percent a spotrebiteľské ceny vzrástli o 53 percent.

Národné bohatstvo, infraštruktúra a štátne inštitúcie predvojnovej Sýrie počas skoro päť rokov trvajúceho konfliktu takmer prestali existovať. Celkové ekonomické straty krajiny sa odhadujú na 255 miliárd dolárov, uvádza sa v správe SCPR.

Táto mimovládna organizácia až donedávna sídlila v metropole Damask a údaje získavala od informátorov priamo z terénu. Úrad Vysokého komisára pre utečencov (UHNCR) prestal aktualizovať bilanciu obetí konfliktu v Sýrii už v polovici 2014 s odvolaním sa na nedostatok spoľahlivých údajov.

98 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Sýria #mier #vojna v Sýrii