Trump: Pápež nerozumie problémom USA s Mexikom

Republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump kritizoval zámer pápeža Františka, ktorý má počas nadchádzajúcej návštevy Mexika v úmysle zavítať aj na mexicko-americké hranice.

12.02.2016 10:08
debata (16)

V rozhovore pre Fox Business News, ktorý bol odvysielaný v noci na piatok, Trump uviedol, že pápež je „veľmi politický človek“. Vyhlásil tiež, že si nemyslí, že by pápež rozumel problémom, ktoré má USA.

Zo zabezpečenia mexicko-amerických hraníc urobil Trump jeden z pilierov svojej predvolenej kampane, keď prisľúbil, že v prípade svojho zvolenia za prezidenta USA dá po celej ich dĺžke vybudovať múr a okamžite nariadi deportáciu odhadom asi 11 miliónov Mexičanov, ktorí v krajine žijú ilegálne. Na margo tohto svojho plánu vo vzťahu k pápežovi uviedol: „Nemyslím, že by chápal nebezpečenstvo, ktoré predstavuje otvorená hranica s Mexikom“.

Pápež sa na cestu do Mexika vydal v piatok ráno z rímskeho letiska Fiumicino. Cestou do Mexika sa zastaví na Kube, kde sa uskutoční jeho stretnutie s patriarchom moskovským a celej Rusi Kirillom. Okrem rozhovoru, ktorý má byť venovaný situácii kresťanov vo svete, obaja duchovní vydajú spoločné vyhlásenie. Počas návštevy v Mexiku má pápež na programe okrem rozhovorov s miestnymi politikmi, duchovnými a veriacimi.

Ako informoval Vatikánsky rozhlas, omše bude slúžiť v svätyni Panny Márie Guadalupskej v hlavnom meste Mexika, v mestách Ecatepec a s početnou indiánskou komunitou v San Cristóbal de Las Casas – metropole štátu Chiapas, ako aj v meste Tuxtla Gutiérrez. Pápež počas pobytu v Mexiku zavíta aj do mesta Morelia a na budúcu stredu, v posledný deň svojej návštevy, sa vydá do mesta Ciudad Juárez, kde navštívi miestnu väznicu, stretne sa s jeho obyvateľmi a bude sláviť liturgiu. Z Ciudad Juárez sa vydá na spiatočnú cestu do Ríma, kam pricestuje vo štvrtok popoludní.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #pápež František #Donald Trump