WHO očakáva veľké klinické skúšky vakcín proti Zike

Brazílske úrady odhadujú, že by do roka mali tunajší vedci vyvinúť vakcínu proti vírusu Zika, ktorý zrejme spôsobuje vývojovú poruchu u ešte nenarodených detí.

12.02.2016 10:50 , aktualizované: 15:09
Aedes aegypti, Zika, komár, Kolumbia,... Foto: ,
Výskum prebieha aj v kolumbijskom laboratóriu Cucuta. V ampulke sa nachádza druh komára Aedes aegypti.
debata (5)

Podľa spravodajského webu BBC to uviedol minister zdravotníctva Marcelo Castro. Jeho úrad pritom tvrdí, že veľkovýroba očkovacej látky sa rozbehne možno až za dva ďalšie roky.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) však veľké klinické skúšky vakcín proti vírusu Zika očakáva najskôr za 18 mesiacov.

Do vývoja vakcíny proti vírusu, na ktorý zatiaľ neexistuje liek ani vakcína, sa zapojilo až 15 farmaceutických laboratórií, uviedla zástupkyňa riaditeľky WHO Marie Paule Kienyová. Podľa nej sa zdá, že v práci najviac pokročil americký Národný ústav zdravia (NIH) a spoločnosť Bharat Biotech sídliaca v Indii. Aj tak je však nutné s veľkými klinickými testami počítať najskôr za poldruha roka.

Brazílske ministerstvo vnútra tento týždeň oznámilo, že štát investuje 1,9 milióna dolárov do výskumu a vývoja vakcíny. Aby sa proces urýchlil, bude sa podľa ministra testovať súbežne na myšiach aj opiciach, čo nie je v praxi to bežné.

Vírus Zika predstavuje najväčšie riziko pre tehotné ženy. „S ohľadom na najnovšie dôkazy o tom, že infekcia vírusu Zika počas tehotenstva môže súvisieť s mikrocefáliou novorodencov, WHO vydáva ďalšie preventívne cestovné odporúčania tehotným ženám a ich sexuálnym partnerom,“ uviedla zdravotnícka organizácia vo vyhlásení. „Tehotné by mali konzultovať svoje cestovné plány so svojím lekárom a zvážiť odklad cesty do všetkých regiónov, kde sa infekcia Ziky vyskytuje,“ dodala.

Doterajší výskum vírusu tiež ukazuje, že vírus sa zrejme môže prenášať aj pohlavným stykom. Vírus taktiež lokalizovali v slinách.

U dospelej populácie je priebeh nákazy mierny, väčšina nakazených nevníma žiadne príznaky, časť pociťuje priebeh podobný chrípke. WHO zatiaľ nezaznamenala žiadne prípady, keď by dospelý po nákaze Zikou zomrel.

Druhej tehotnej žene v Austráli zistili vírus Zika

Agentúra AP informovala, že vírus diagnostikovali žene v austrálskom štáte Viktória, ktorá sa vrátila z cudziny. Tamojšia ministerka zdravotníctva Jill Hennessyová odmietla uviesť ďalšie podrobnosti s odvolaním sa na súkromie pacienta. Uviedla len, že žena sa infikovala v krajine, kde sa vírus prenášaný komármi bežne vyskytuje.

Začiatkom tohto týždňa diagnostikovali vírus Zika tehotnej žene v Queenslande, ktorá sa tiež vrátila zo zahraničia.

Odborníci tvrdia, že riziko šírenia vírusu Zika v Austrálii je mimoriadne nízke. Druh komára, ktorý vírus prenáša, žije iba v odľahlom severovýchodnom cípe krajiny a ten je riedko obývaný.

Komármi prenášaný vírus sa rozšíril predovšetkým v krajinách Latinskej Ameriky. K najviac zasiahnutým krajinám patrí Brazília, kde vírus podľa odhadu úradov napadol už vyše milión ľudí. Ojedinelé prípady však už hlásili v USA či niektorých európskych krajinách. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) minulý týždeň oznámila, že by sa vírus mohol z Latinskej Ameriky rozšíriť do Afriky a Ázie.

Kvôli vírusu platí od minulého pondelka celosvetový stav núdze, ktorý WHO naposledy vyhlásila v roku 2014 kvôli ebole. Európska pobočka WHO oznámila, že by sa na ochranu obyvateľstva pred vírusom Zika mali pripraviť aj európske krajiny.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Brazília #Austrália #vírus Zika