Grécki farmári protestujú v Aténach

Polícia použila slzný plyn voči gréckym poľnohospodárom, ktorí v centre Atén protestujú proti dôchodkovej reforme. Informovala o tom agentúra Reuters. Farmári vraj hádzali kamene na budovu ministerstva poľnohospodárstva, ktorú stráži polícia. V Aténach v piatok očakávajú rozsiahlu demonštráciu poľnohospodárov, ktorí plánujú prísť s traktormi do centra mesta.

12.02.2016 12:54
Grécko, protest, Foto: ,
Protestujúci grécki farmári útočili na policajnú ostrahu hádzaním kameňov aj zeleniny.
debata

Poľnohospodári už tretím týždňom blokujú niektoré dôležité cestné ťahy v Grécku. Schádzajú sa do Atén, aby vyjadrili rozhorčenie nad dôchodkovou reformou, ktorú po tejto zadlženej juhoeurópskej krajine požadujú medzinárodní veritelia. Zmeny sa dotknú hlavne aktívneho obyvateľstva, ktoré si má priplácať na sociálne poistenie a pritom očakávať nižšie penzie. Poľnohospodárov znepokojuje aj snaha vlády podstatne znížiť dotácie do poľnohospodárstva.

„Poľnohospodári sa pokúsili vytlačiť políciu z vchodu do ministerstva. Polícia použila slzný plyn, aby ich zastavila,“ uviedol šéf miestnej policajnej jednotky. Podľa neho sa asi 800 farmárov z Kréty, najväčšieho ostrova Grécka, posmievalo policajtom pri vchode do ministerstva a hádzalo na nich kamene, ktorými rozbili okná.

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #poľnohospodárstvo #Atény