Česko podľa expertov má čo zlepšovať v boji proti korupcii

Česká republika dosiahla určitý pokrok v boji proti korupcii a v úsilí o dosiahnutie transparentnosti financovania politických strán.

12.02.2016 13:52
debata (1)

K tomuto záveru dospela protikorupčná skupina Rady Európy (GRECO), podľa ktorej má však Česko ešte stále čo doháňať.

Skupina, ktorá v minulosti vydala sériu odporúčaní, ako by Česko malo postupovať, a ktorá krajinu priebežne hodnotí, vo svojej najnovšej správe napríklad ocenila zmenu trestného zákonníka umožňujúceho postih nepriameho úplatkárstva.

Upozornila však na potrebu „objasniť, že všetci zamestnanci štátnej správy, najmä tí, ktorí vykonávajú pomocné práce, spadajú do pôsobnosti ustanovení trestného zákonníka upravujúcej úplatkárstvo a nepriame úplatkárstvo“. Odporučila tiež „urýchliť proces podpísania a ratifikácie dodatkového protokolu k Trestnoprávnemu dohovoru o korupcii“.

GRECO zároveň uvítala, že „po podstatnom oneskorení“ česká Poslanecká snemovňa prerokúva „balík noviel zákona o politických stranách a hnutiach a niekoľkých ďalších volebných zákonoch“, ktorý po schválení napraví „početné nedostatky“.

Skupina upozornila, že politické strany a hnutia napríklad budú nútené zjednotiť účtovné knihy a účty, vrátane účtov subjektov, ktoré sa s nimi priamo alebo nepriamo spájajú či ktoré sú inak pod ich vplyvom. Zjednoduší sa prístup verejnosti k výročným finančným správam strán a hnutí a vznikne aj špeciálny úrad, ktorý bude ich transparentnosť monitorovať.

GRECO ale kritizovala Česko zato, že nepripravilo „žiadne ustanovenie, ktoré by vymedzilo existujúce štandardy transparentnosti a monitoringu individuálnch kandidátov vo voľbách vo väčších mestách“.

„Aj niektoré sankcie za porušenie pravidiel transparentnosti financovania politických strán nie sú dostatočne odstrašujúce,“ zdôraznila skupina.

GRECO v závere správy „opakuje svoju podporu pokračujúcim reformám, vrátane vypracovania Všeobecného volebného kódexu“.

Skupina GRECO združuje okolo 40 štátov. Zriadila ju Rada Európy v roku 1999 s cieľom monitorovať štátov v oblasti dodržiavania protikorupčných štandardov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Česko #BOJ #transparentnosť #Gréco