Taliansky premiér vyzval cirkev, aby nezasahovala do činnosti parlamentu

Taliansky premiér Matteo Renzi vyzval miestnych cirkevných hodnostárov, aby nezasahovali do práce parlamentu, ktorý v týchto dňoch rokuje o zákone o registrovanom partnerstve homosexuálov. Informovala o tom agentúra Reuters.

12.02.2016 13:50
debata (3)

Renzi reagoval na štvrtkový výrok kardinála a šéfa talianskej biskupskej konferencie Angela Bagnaska, ktorý naliehal na senátorov, aby umožnili hlasovať o zákone tajne.

„Parlament sám rozhodne, či umožní tajné hlasovanie, nebude o tom rozhodovať hlava biskupskej konferencie,“ povedal Renzi v rozhovore pre štátnu rozhlas RAI.

Renziho vláda sa snaží zákon presadiť a skoncovať tak s postavením Talianska ako jednej z posledných európskych krajín, kde partnerstvo osobám rovnakého pohlavia umožnené nie je. O zákone sa má hlasovať v Senáte tento mesiac.

„Prečo nedať rovnaké práva dvom ľuďom, ktorí sa majú radi? Väčšina krajiny je jasne za,“ tvrdí Renzi. V posledných týždňoch sa konali demonštrácie desaťtisícov stúpencov aj odporcov registrovaného partnerstva.

Podľa prieskumov je krajina rozdelená na dva približne rovnako silné tábory. Sama vláda nie je v názore na zákon jednotná. Oponenti dúfajú, že sa zákon rovnako ako v minulosti presadiť nepodarí.

Podľa návrhu novej legislatívy by mali mať partneri v občianskom zväzku okrem iného možnosť prijať priezvisko toho druhého, dediť po ňom a za určitých okolností aj adoptovať biologického potomka druhého z partnerov.

Pokiaľ zákon Senát odhlasuje, pôjde na konečné schválenie do dolnej komory parlamentu.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #cirkev #registrované partnerstvá #Matteo Renzi