Merkelová rokovala so Szydlovou o migrácii a Británii

Poľsko sa chce aktívne podieľať na riešení európskej utečenecké krízy, ale systém povinných kvót na prerozdelenie utečencov naďalej považuje za neprijateľný. V piatok to v Berlíne po rokovaní s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou vyhlásila poľská premiérka Beata Szydlová

12.02.2016 17:56
angela merkelová, beata szydlová, merkelová,... Foto: ,
Merkelová naznačila, že krajiny EÚ by mohli byť ochotné k prijatiu ďalších utečencov, ak uvidia, že Turecko sa účinne snaží brzdiť prúd utečencov.
debata (10)

Merkelová naznačila, že krajiny EÚ by mohli byť ochotné k prijatiu ďalších utečencov, ak uvidia, že Turecko sa účinne snaží brzdiť prúd utečencov. Schôdzke dominovali témy migrácie a budúcnosť Británie v Európskej únii.

„Zhodli sme sa, že chceme urobiť všetko, aby Británia zotrvala v Európskej únii,“ povedala Merkelová. Dodala, že Berlín aj Varšava považujú britské členstvo v európskom bloku za dôležité, preto urobí maximum pre to, aby bol nájdený kompromis a zároveň boli rešpektované princípy EÚ.

„Urobíme prirodzene všetko pre to, aby sme pri dodržaní všetkých princípov, ktoré charakterizujú Európsku úniu – ako napríklad princíp voľného pohybu – s Veľkou Britániou a Davidom Cameronom dospeli ku kompromisu,“ povedala Merkelová.

Summit EÚ má budúci týždeň Cameronovi prisľúbiť reformy, ktoré by mali zabrániť vystúpeniu Británie z únie. Londýn sa usiluje o určité obmedzenie sociálnych príspevkov pre cudzincov. Szydlová v tej súvislosti pripomenula, že v Británii pracuje aj mnoho Poliakov.

Merkelová po rokovaní s poľskou kolegyňou tiež uistila Ankaru, že krajiny EÚ sú ochotné prijať ďalších utečencov, ak Turecko účinnejšie obmedzí ilegálnu migráciu. Pokiaľ nebudú stačiť tri miliardy eur prisľúbené EÚ Ankare v rámci akčného plánu na tieto účely, dokáže si to určitá skupina krajín predstaviť, zdôraznila kancelárka.

„V tej situácii ešte nie sme. Dnes máme ešte veľmi veľa ilegálnej migrácie v Egejskom mori,“ povedala Merkelová. „Ale ak bude raz zastavená, môžu krajiny následne prejaviť ochotu prijať ešte raz určitý kontingent utečencov. To nemá nič spoločné s trvalým prerozdelovacím mechanizmom,“ uistila šéfka nemeckej vlády a znovu požiadala o trpezlivosť.

„Domnievam sa tiež, že nedokážeme po šiestich alebo siedmich mesiacoch povedať, či niečo zlyhalo alebo nezlyhalo,“ upozornila Merkelová.

Kancelárka tiež potvrdila, že sa budúci týždeň týždeň podobne ako v decembri okrem summitu EÚ uskutoční minisummit predstaviteľov Nemecka, Rakúska, Francúzska, krajín Beneluxu, Fínska, Švédska, Portugalska, Grécka, Slovinska a práve Turecka. Ide o krajiny, ktoré sa zvlášť intenzívne usilujú o riešenie utečeneckej krízy.

Szydlová je na návšteve Berlína v čase, keď je jej nová konzervatívna vláda kritizovaná liberálnou opozíciou aj západnými politikmi za ovládnutie kľúčových štátnych pozícií a za sporné personálne zásahy do zloženia ústavného súdu, čo budí obavy o poľskú demokraciu.

Európska komisia kvôli tomu s Poľskom začala bezprecedentnú procedúru sledovania stavu právneho štátu v krajine, ktorý teoreticky môže vyústiť až v pozastavením poľských hlasovacích práv v EÚ.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová #utečenci #prerozdelenie utečencov #Beata Szydlová