Podľa tajných služieb je IS nebezpečnejší ako bola Al-Kajdá

Organizácia Islamský štát (IS) je najnebezpečnejšia teroristická skupina súčasnosti a je silnejšia, ako bola teroristická sieť Al-Kajdá. Na mníchovskej bezpečnostnej konferencii sa na tom zhodli predstavitelia amerických a európskych tajných služieb.

12.02.2016 19:47
debata (23)

Podľa nich je potrebná medzinárodná spolupráca rozviedok, aby svojimi spoločnými kapacitami mohli hrozbu neutralizovať.

„IS ukázal, že vie používať vyspelú taktiku útoku. Navyše vybudoval niekoľko nových odnoží a stal sa tak tou najvýznamnejšou svetovou teroristickou hrozbou. V posledných 15 mesiacoch vykonal sériu útokov aj mimo svojho domovského územia v Iraku a Sýrii, o ďalšie sa pokúsil. Sila, ktorú má vo svete, teraz presahuje tú, akú mala Al-Kajdá,“ povedal riaditeľ amerických spravodajských služieb James Clapper.

Podľa šéfa britskej tajnej služby GCHQ Roberta Hannigana je rozsah globálneho teroristického nebezpečenstva bezprecedentný. „IS sa od predchádzajúcej generácie teroristických organizácií, ku ktorým patrila aj Al-Kajdá, líši tým, ako uchopil možnosti globálnej komunikácie. A to ako k radikalizácii jednotlivcov v cudzích krajinách, tak na plánovaní ambicióznejších centrálne riadených útokov, ktoré sú stále ťažšie odhaliteľné,“ povedal Hannigan.

Tajné služby podľa Hannigana majú výhodu proti teroristom v tom, že disponujú veľkým množstvom dát, ktorých analýza môže pomôcť útokom zabrániť. Šéf holandskej rozviedky Robert Bertholee však zdôraznil, že aby táto výhoda našla uplatnenie, je potrebné posilniť spoluprácu tajných služieb. „Hrozba, ktorej čelíme, je príliš veľká. Potrebujeme skombinovať svoje analytické kapacity, aby sme ju mohli neutralizovať,“ povedal.

Clapper a Hannigan sa zhodli, že ak majú rozviedky účinne bojovať proti terorizmu, potrebujú mať aj dôveru verejnosti. „Potrebujeme, aby verejnosť chápala, čo robíme, a podporovala to,“ povedal Hannigan.

Podľa neho síce činnosť rozviedok ako taká musí zo svojej povahy zostať utajená, ľudia by ale nemali mať dojem, že tajné služby sú ich nepriateľom, ktorý sa snaží prelomiť ich súkromie.

Bertholee zdôraznil, že tajné služby musia udržiavať rovnováhu medzi zaisťovaním bezpečnosti a rešpektovaním súkromia. „Vždy sa musíme pýtať, či je narušenie súkromia primerané na to, akú informáciu to prináša, a či by nebolo možné získať ju aj iným spôsobom,“ povedal.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #hrozba teroristických útokov #tajné služby #Islamský štát #al-Káida