Turecko: Hranice utečencov nezastavia, kým sa nevyriešia dôvody na útek

Kým sa nepodarí vyriešiť príčiny utečeneckej krízy, žiadne hraničné kontroly utečencov v ceste do Európy nezastavia. Na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii to v piatok povedal turecký minister zahraničia Mevlut Cavusoglu.

12.02.2016 20:31
debata (45)

Podľa vedúceho úradu nemeckej kancelárky Petera Altmeiera, ktorý koordinuje nemeckú imigračnú politiku, je nutné nájsť medzinárodné riešenia, ktoré budú zahŕňať Európsku úniu aj krajiny na Blízkom východe.

Podľa Çavusoglua do Turecka stále prichádzajú tisíce utečencov zo Sýrie, ktorí utekajú pred občianskou vojnou. „Musíme vyriešiť pôvodnú príčinu, prečo ľudia z domovov utekajú. Kým to neurobíme, nemôžeme si myslieť, že akokoľvek starostlivé hraničné kontroly zastavia migračné toky,“ upozornil minister.

Altmeier takisto označil za kľúčové pre riešenie utečeneckej krízy zastavenie bojov v Sýrii a v Iraku. „Potrebujeme udržateľné prímerie. Potom dokážeme ľahšie ľudí presvedčiť, aby zostali v regióne. Pomôže tomu aj to, keď im zabezpečíme jedlo, keď budú mať možnosť pracovať,“ povedal.

„V stále integrovanejšom svete nie je možné dosiahnuť čisto národnými riešeniami dlhodobo udržateľný výsledok,“ uviedol tiež šéf úradu kancelárky Angely Merkelovej. Podľa neho je potrebné, aby v prípade utečeneckej krízy spolupracovali všetky krajiny únie s blízkovýchodnými štátmi, a to najmä s Tureckom, Jordánskom a Libanonom, kde žije niekoľko miliónov sýrskych utečencov.

„Turecko, ktoré prijalo 2,5 milióna utečencov, sa zachovalo oveľa humanitárnejším spôsobom ako mnoho európskych krajín,“ povedal Altmeier. „Teraz musíme Turecku, Libanonu a Jordánsku s týmto bremenom pomôcť, a to nielen finančne. Musíme zabezpečiť aj kontingenty utečencov, ktorí budú môcť legálne pricestovať do Európskej únie. Nutnou podmienkou pre to však je, že sa podarí zastaviť nelegálne prisťahovalectvo,“ povedal.

45 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #utečenci #migračná kríza