Rijád potvrdil, že posilnil svoj boj proti islamistom v Sýrii

Saudská Arábia potvrdila, že poslala na tureckú základňu Incirlik svoje lietadlo, ktoré sa bude podieľať na boji s radikálmi v Sýrii. Podľa generála Ahmada Asírího, ktorý je poradcom saudskoarabského ministra obrany, chce kráľovstvo navýšiť svoje operácie proti organizácii Islamský štát.

14.02.2016 09:22
debata (35)

Na tureckej základni je zatiaľ len jedno lietadlo, žiadne pozemné jednotky poslané neboli, citovala Asírího agentúra Reuters.

Saudská Arábia v uplynulých týždňoch obnovila letecké údery proti islamistom v rámci koalície na čele so Spojenými štátmi. Americký minister obrany Ash Carter kroky Rijádu privítal. Spojenci podnikajú nálety v Sýrii už od roku 2014, vlani na konci septembra začali ciele v krajine bombardovať aj Rusko.

O novej aktivite Saudskej Arábie sa ako prvý už v sobotu hovoril turecký minister zahraničia Mevlut Cavusoglu. Uviedol tiež, že obe krajiny by mohli začať pozemnú operáciu proti ozbrojencom z Islamského štátu.

Ankara aj Rijád podporujú sýrskych povstalcov, ktorí bojujú proti režimu prezidenta Bašára Asada. Konflikt, ktorý trvá už takmer päť rokov, si doteraz vyžiadal 260 000 obetí. Chaosu v krajine využili radikáli z hnutia Islamský štát a ďalších islamistických organizácií a obsadili rozsiahle územia.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Saudská Arábia #Rijád #Islamský štát #vojna v Sýrii