USA: Dohoda o Sýrii nie je prielom, Putin sa nechce dohodnúť

Dohoda o prímerí v Sýrii uzavretá tento týždeň v Mníchove neznamená prielom v tamojšom konflikte, pretože umožňuje silám prezidenta Asada a Ruska ďalej beztrestne zabíjať civilistov. V nedeľu to na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii povedal vplyvný americký republikánsky senátor John McCain.

14.02.2016 13:34
John McCain Foto: ,
Americký senátor John McCain.
debata (380)

Podľa neho nemá ruský prezident Vladimír Putin záujem na tom, aby sa dohodol so Západom na ukončení sýrskeho konfliktu.

„Prial by som si, aby som mohol zdieľať názor niektorých priateľov, ktorí túto dohodu vidia ako možný prielom. Bohužiaľ ho nezdieľam,“ povedal McCain o dohode zo štvrtkovej noci, ku ktorej dospeli zástupcovia 17 krajín vrátane USA a Ruska. Podľa dohody by v Sýrii malo byť do týždňa začaté prímerie a umožnená rozsiahla humanitárna pomoc.

„Hovorme jednoznačne o tom, čo táto dohoda znamená. Umožňuje, aby útok na Halab pokračoval ďalší týždeň. Vyžaduje od opozičných skupín, aby zastavili boj, ale povoľuje Rusku naďalej bombardovať teroristov, čo sú podľa neho všetci, dokonca aj civilisti,“ povedal americký senátor.

Rusko čelí obvineniam Západu, že v posledných dňoch bombardovalo Halab, hoci v ňom neboli žiadni bojovníci organizácie Islamský štát (IS) a donútilo k úteku desiatky tisíc ľudí. McCain tiež kritizoval to, že dohoda neobsahuje žiadne sankcie pre prípad, že by Asad alebo Rusko porušili prijaté záväzky.

„Pán Putin nemá záujem byť naším partnerom. Chce posilniť Asadov režim, chce, aby sa Rusko znovu stalo významnou silou na Blízkom východe, chce využiť Sýriu ako priestor pre vyskúšanie ruskej rekonštruovanej armády, chce zmeniť provinciu Latákíja na ruskú vojenskú základňu, z ktorej by mohol ovládať ruskú sféru záujmov. A chce zosilniť utečeneckú krízu a využiť ju ako zbraň na rozdelenie transatlantickej aliancie a na podkopanie európskeho projektu,“ povedal McCain.

Ku kritike Ruska sa pripojil aj vodca sýrskej opozície Rijád Hidžáb. „Namiesto aby sa správali zodpovedne, Rusko a Irán využívajú nestabilitu, aby rozšírili svoje sféry vplyvu. Využívajú existujúce spory na presadzovanie vlastných strategických záujmov s bezcitným prehliadaním záujmov ľudí v našom regióne,“ povedal Hidžáb.

Skepsu k dohode o Sýrii dal v sobotu v bavorskej metropole najavo aj ruský minister zahraničia Sergej Lavrov, ktorý vidí šancu 49 percent, že skutočne povedie k prímerie. Podľa Lavrova však úspech dohody ohrozuje neochota Spojených štátov k spolupráci s Ruskom pri boji s IS. Američanom podľa neho ide len o to, aby Rusko prestalo so svojimi náletmi v Sýrii.

380 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Vladimir Putin #John McCain #vojna v Sýrii