Turecká armáda ostreľovala pozície kurdských bojovníkov v Sýrii

Turecká armáda ostreľovala v nedeľu pozície kurdských bojovníkov na severe Sýrie, pričom dvaja prišli o život, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR).

14.02.2016 14:22
debata (142)

Turecká armáda začala ostreľovať pozície kurdských Oddielov ľudovej sebaobrany (YPG) v sobotu. Vyzvala ich, aby sa stiahli z oblastí, ktoré v uplynulých dňoch obsadili v severnej provincii Aleppo.

SOHR 11. februára informovalo, že kurdskí bojovníci dobyli leteckú základňu Minagh v provincii Aleppo, z ktorej po prudkých bojoch vytlačili jednotky verné sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi.

Jeden z povstaleckých veliteľov uviedol, že základňu dobyli v stredu neskoro večer kurdské Oddiely ľudovej sebaobrany (YPG) po zlomení prudkého odporu vládnych síl.

Podľa SOHR sa ofenzíva YPG začala po tom, ako pravdepodobne ruské bojové lietadlá uskutočnili v tejto oblasti 30 náletov. Okrem základne Minagh padla do rúk Kurdov aj neďaleká rovnomenná dedina.

Vďaka mohutnej ofenzíve sýrskych vládnych síl, ktorá s podporou ruského letectva prebieha v oblasti medzi mestom Aleppo a hranicami s Tureckom, využili Kurdi vzniknutý chaos a dobytím leteckej základne rozšírili svoju neďalekú enklávu známu ako Afrín (Efrín).

142 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Turecko #SOHR