Líbyjská prezidentská rada navrhla nové zloženie vlády

Líbyjská prezidentská rada v nedeľu navrhla nové zloženie vlády národnej jednoty, ktorá by mala po svojom ustanovení pomôcť stabilizovať mocensky rozdelenú krajinu. Informovala o tom agentúra Reuters.

15.02.2016 08:39
debata (1)

Rada so sídlom v Tunisku, v ktorej sú zastúpení členovia znepriatelených frakcií, navrhla kabinet s 18 členmi. To by mohlo uspokojiť námietky medzinárodne uznávaného parlamentu v Tobrúku, ktorý koncom januára zmietol predchádzajúci návrh vlády zo stola okrem iného aj preto, že podľa neho bola s 32 členmi príliš početná.

Dohodu o zostavení vlády národnej jednoty, ktorá vznikla pod záštitou OSN, zverejnila Líbya 19. januára, ale už vtedy sa objavili správy o nesúhlase mnohých politikov. Designovaným premiérom sa stal Faiz Sarrádž a jeho prvý pokus o vznik kabinetu stroskotal 25. januára, keď sa proti nemu postavili poslanci parlamentu so sídlom vo východolíbyjskom Tobrúku.

Od vlády národnej jednoty sa očakáva, že Líbyi prinesie stabilitu a bude schopná sa vysporiadať s islamskými radikálmi, ktorí do Líbye prenikajú. Krajina nemá fungujúce inštitúcie a jej vedenie majú v rukách dve vlády a dva parlamenty, za ktorými stoja rozdielne milície a frakcie, z ktorých niektoré sa zúčastnili boja proti bývalému režimu vodcu Muammara Kaddáfího zvrhnutého v roku 2011.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya