Orbán u učiteľov prepadol

"Sadnúť, nedostatočná," hlásal jeden z transparentov na masovom proteste maďarských učiteľov v Budapešti. Pred parlamentom sa v sobotu v hustom daždi zišlo asi tridsaťtisíc pedagógov a ich podporovateľov na najväčšej demonštrácii od čias, keď si masy v uliciach pred vyše rokom vynútili od vlády Viktora Orbána stiahnutie plánu na zdanenie internetu. Tak ako vtedy, aj teraz davy skandovali: "Orbán, prac sa!" K tomu zneli heslá: "Slobodnú krajinu! Slobodnú školu!"

15.02.2016 10:00
Mďarsko, protest, učitelia, parlament Foto: ,
Maďarskí učitelia, nespokojní s centralizáciou a finančnou podvyživenosťou školstva, zaplnili v Budapešti rozľahlé námestie pred parlamentom.
debata (14)

Učitelia sa búria proti centralizácii školstva. Podľa nich ide o ďalší Orbánov pokus, ako posilniť svoju moc nad všetkými štátnymi inštitúciami. Vláda prevzala absolútnu kontrolu nad školami pred tromi rokmi. Celý systém teraz reguluje jediný ústredný orgán. Centrum riadenia a kontroly verejných vzdelávacích zariadení, známy pod skratkou KLIK, s troma tisíckami zamestnancov podľa nespokojných učiteľov dusí celý systém verejného školstva. Bez konzultácie s pedagogickou verejnosťou zaviedol nové osnovy a dal vytlačiť učebnice, hemžiace sa chybami. Reformy KLIK-u zahŕňajú aj zvýšenie pracovného zaťaženia učiteľov.

Protestujúci učitelia žiadajú aj úpravy miezd pre takmer 50-tisíc pracovníkov školstva, zdôrazňujú však, že ich platy nie sú prvoradé. Predovšetkým trvajú na znížení počtu vyučovaných hodín a voľnosť pri výbere učebníc.

„Toto je naša posledná šanca, ako zabezpečiť, aby naše deti žili v normálnej krajine a získali dobré vzdelanie namiesto tej skazy, ktorú tu vidíme teraz,“ povedala pre agentúru Reuters matka štyroch detí Katalin Egressyová.

Protestné hnutie učiteľov sa začalo vlani koncom novembra, keď pedagogický zbor prestížneho gymnázia v Miškovci zverejnil na internete otvorený list. „Celý vzdelávací systém je ohrozený, všetko sa mení na chaos,“ píše sa v ňom. List odvtedy podpísalo vyše 30-tisíc učiteľov a rodičov, k jeho 25 požiadavkám sa pripojilo viac ako 700 škôl. Predminulý týždeň sa na podporu požiadaviek učiteľov konal v Miškovci pochod 5 000 protestu­júcich. Najnovšie učitelia už hovoria aj o možnom štrajku.

„Každodenným problémom je nedostatok kriedy. Učitelia sú preťažení rovnako ako deti, ktoré sú nútené stráviť viac času učením sa, ako musí dospelý pracovať,“ povedal pre agentúru AFP jeden z organizátorov protestného hnutia Olivér Pilz.

Pilz, učiteľ z Miškovca, stál v sobotu znova na tribúne. Reagoval na slová Orbána, ktorý na uzavretom zasadaní poslaneckého klubu vládneho Fideszu podľa denníka Népszabadság minulý týždeň povedal: „To neznie reálne, že v jedno pekné ráno sa v Miškovci Olivér Pilz zobudí, napadne mu, že je mimoriadne nespokojný a začne písať list, protestovať.“ Premiér k tomu dodal, že za nespokojnosťou pedagógov stoja „vonkajšie sily“, ale vláda sa podľa jeho slov nezľakla a s niečím podobným ráta aj v zdravotníctve. „Za mnou stojí iba tabuľa,“ odpovedal Orbánovi Pilz.

Podľa informácií, ktoré z uzavretej porady Fideszu prenikli na verejnosť, Orbán je ochotný uvažovať o rozčlenení KLIK-u, ale nie skôr ako v roku 2018. Maďarské médiá však píšu, že nespokojné hlasy sa ozývajú aj vo vedení vládnej strany a špekulujú o tom, či podobne ako v prípade zdanenia internetu Orbán napokon necúvne, aby zbytočne neprišiel o vysoké preferencie získané tvrdou protimigračnou politikou.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán #protest učiteľov