Turecko v Sýrii nemá žiadnych vojakov, tvrdí turecký minister

Turecký minister obrany Ismet Yilmaz poprel správy, podľa ktorých Turecko poslalo do Sýrie svojich vojakov. Yilmaz povedal, že Ankara to nemá v úmysle. Turecká armáda v nedeľu a v sobotu bombardovala pozície sýrskych Kurdov pri tureckej hranici a objavili sa správy, podľa ktorých Turecko a Saudská Arábia vyšlú do Sýrie svoje jednotky a zapoja ich do boja proti radikálom z Islamského štátu (IS). Damask oznámil, že Turci už na sýrskom území sú.

15.02.2016 09:29
debata (18)

Sýrska vláda cez víkend oznámila, že podľa nej boli Turci medzi asi stovkou ozbrojencov, ktorí vošli v sobotu v automobiloch opatrených ťažkými guľometmi na sýrske územie. „To nie je pravda. Nepripadá do úvahy, aby tureckí vojaci vstúpili do Sýrie,“ reagoval v podelok Yilmaz pred parlamentnou komisiou, ktorá sa na účasť v bojoch v Sýrii pýtala.

Turecká armáda z tureckého územia cez víkend útočila na pozície kurdských milícií YPG, ktoré minulý týždeň dobyli leteckú základňu severne od sýrskeho mesta Halab. Pre Ankaru je YPG teroristická organizácia rovnako ako turecká Strana kurdských pracujúcich (PKK), proti ktorej turecká armáda bojuje vyše 30 rokov. Washington však YPG k teroristickým organizáciám neradí, naopak ju považuje za dôležitého partnera v boji proti IS. Turecký premiér Ahmet Davutolgu cez víkend žiadal, aby sa YPG stiahli z dobytého územia.

Yilmaz tiež poprel správy, podľa ktorých už bojové lietadlá Saudskej Arábie dorazili na tureckú základňu Incirlik. Priznal však, že sa Ankara s Rijád dohodli, že Saudská Arábia vyšle do bojov štyri stíhacie lietadlá F-16.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Turecko #IS