Bosna a Hercegovina požiadala o prijatie do EÚ

Bosna a Hercegovina v pondelok odovzdala v Bruseli žiadosť o prijatie do Európskej únie. Predseda kolektívnej hlavy štátu Dragan Čović dúfa, že krajine rýchlo udelia postavenie kandidátskej krajiny, eurokomisár pre rozšírenie Johannes Hahn však upozornil, že plné členstvo Bosny nie je otázkou pre najbližších niekoľko mesiacov či rokov. Zástupcovia EÚ zdôraznili, že krajina musí pokračovať v reformách.

15.02.2016 10:09
debata (12)

„Je to začiatok dlhej cesty,“ poznamenal eurokomisár s tým, že ľudia na západnom Balkáne by mali mať európsku perspektívu. Podľa Berta Koendersa, ministra zahraničných vecí Holandska, teda terajšej predsedníckej krajiny EÚ, podporujú súčasní členovia únie vstup všetkých štátov z oblasti.

„Vítame, že Bosna sa vrátila k reformám, ktoré sú v integračnom procese zásadné,“ poznamenal Koenders. Práve ďalšie vierohodné pokračovanie reforiem je podľa neho kľúčové na to, aby mohli krajiny únie brať bosniansku prihlášku vážne.

Český minister zahraničných vecí Lubomír Zaorálek si myslí, že Bosna a Hercegovina patrí medzi krajiny Balkánu, ktorým by únia mala dať perspektívu a pomôcť s ich konsolidáciou. „Viete dobre, že tam je dnes viac krajín, ktoré túto pomoc nesmierne potrebujú. Migračná kríza je ďalší faktor, ktorý môže situáciu vyhrotiť,“ povedal minister. Úlohou krajín ako je Česko alebo ďalšie krajiny z východu a centrálnej časti EÚ je pomôcť Balkán stabilizovať. „Proces rozširovania je pre nás stále v hre,“ povedal Zaorálek.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Bosna a Hercegovina