BBC odhaľuje vzťah Jána Pavla II. s filozofkou Tymienieckou

Stanica BBC v dokumente poodhaľuje súkromie bývalého pápeža Jána Pavla II. Zverejňuje časť jeho korešpondencie a fotografií, ktoré 30 rokov uchovávala poľská národná knižnica a ktoré dokumentujú vzťah Jána Pavla s vydatou americkou filozofkou poľského pôvodu Annou-Teresou Tymienieckou. BBC upozornila, že nič nenaznačuje, že Ján Pavol II. porušil celibát.

15.02.2016 10:43 , aktualizované: 17:28
Ján Pavol II Foto: ,
Portrét pápeža Jána Pavla II.
debata (25)

Dokument ukazuje málo známu časť života muža, ktorý zomrel v roku 2005 a o deväť rokov neskôr ho vyhlásili za svätého.

Priateľstvo sa začalo v roku 1973, keď bol Ján Pavol II., vlastným menom Karol Wojtyla, ešte krakovským arcibiskupom. Vtedy päťdesiatročná Tymieniecká prišla z USA do Poľska diskutovať s Karolom Wojtylom o knihe, ktorú napísal.

Krátko potom si začali písať a pôvodne formálne listy sa s postupom času stali osobnejšími. Obaja sa neskôr stretli ešte mnohokrát, niekedy v prítomnosti tajomníka, inokedy v súkromí. V roku 1974 budúci pápež napísal, že si číta štyri z listov, ktoré Tymieniecká napísala v priebehu jedného mesiaca, pretože „sú tak zmysluplné a hlboko osobné“.

V dokumente, ktorý má byť vysielaný v pondelok večer, sa objavujú ešte neuverejnené fotografie z výletov, ktoré pápež podnikal. Pozval počas nich Tymienieckú napríklad na lyžiarsku dovolenku aj na pešiu túru, niektoré z fotografií ju zachytávajú pri návšteve Vatikánu.

V roku 1976 sa Karol Wojtyla zúčastnil katolíckej konferencie v USA a Tymieniecká ho pozvala do rodiny a do svojho domu v Novom Anglicku. Z niektorých odpovedí Jána Pavla II. na listy Tymienieckej možno podľa BBC usudzovať na jej silné city k Wojtylovi, ktorý ju nazýva božím darom.

BBC žiadny z listov Tymienieckej nevidela, ale domnieva sa, že ich kópie vlastní poľská národná knižnica, ktorej Tymieniecká archív svojej korešpondencie predala v roku 2008, šesť rokov pred svojou smrťou. Knižnica nepotvrdila, že listy Tymienieckej vlastní.

Predaj listov sprostredkovala Marsha Malinowskiová, ktorá BBC povedala, že na začiatku vzťahu bola Tymieniecká zrejme do Wojtylu zamilovaná. „Domnievam sa, že sa to v tej korešpondencii odráža,“ povedala Malinowskiová.

Po zvolení pápežom v roku 1978 Ján Pavol II. v liste napísal: „Píšem po tej udalosti, takže dopisovanie medzi nami bude pokračovať. Sľubujem, že si budem pamätať všetko v tejto novej etape svojej púti.“

BBC upozorňuje, že medzi priateľmi Jána Pavla II. boli ešte ďalšie ženy, napríklad psychiatrička Wanda Poltawská, s ktorou si dopisoval niekoľko desaťročí. Listy pre Tymienieckú sú však citovo najintenzívnejšie.

„Hypotézy médií nie sú vôbec potvrdené v listoch Jána Pavla II. Anne Terese Tymienieckej, ktoré sú súčasťou zbierok národnej knižnice,“ uviedla táto inštitúcia, vlastniaca asi 350 listov, ktoré Karol Wojtyla napísal americkej filozofke poľského pôvodu. Dodala, že vzťahy medzi oboma osobnosťami sú dávno známe a boli popísané v mnohých publikáciách.

„Ján Pavol II. býval obklopený okruhom cirkevných, rehoľných a laických priateľov, s ktorými pestoval blízke styky. Tento okruh zahŕňal tiež Annu Teresu Tymienieckú, avšak vzťah s ňou nebol ani dôverný, ani výnimočný,“ zdôraznila knižnica.

„Ženy sa dosť často zamilovávajú do duchovných, čo vždy narobí veľa problémov. Ak bola zamilovaná do kardinála Wojtylu, zrejme nebola jediná,“ povedal agentúre AFP kňaz a novinár Adam Boniecki, ktorý dlhé roky riadil poľské vydania l'Osservatore Romano, kým sa stal šéfredaktorom prestížneho katolíckeho časopisu Tygodnik Powszechny.

„Boli viac ako priatelia, ale menej ako milenci,“ usúdil sám autor reportáže BBC Edward Stourton.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Pavol II.