Rusko a Ukrajina si vzájomne blokujú kamiónovú dopravu

Ukrajinská vláda rozhodla o pozastavení tranzitnej dopravy ruských kamiónov cez ukrajinské územie. Oznámila to agentúra Unian. Kyjev svoj krok odôvodnil obdobným opatrením ruskej vlády, ktorá v nedeľu zakázala prejazd ukrajinských nákladných automobilov cez územie Ruska. Na hraničných priechodoch sa podľa médií hromadia stovky kamiónov.

15.02.2016 13:24
debata (39)

Ruské ministerstvo dopravy v odôvodnení svojho zákazu v nedeľu uviedlo, že je reakciou na blokovanie ruských kamiónov na západe Ukrajiny. Podľa informácií ruských médií bránia prejazdu ruských vozidiel ukrajinskí aktivisti v desiatich ukrajinských oblastiach.

Na hraniciach medzi Ukrajinou a Poľskom vraj stojí vyše 500 ruských kamiónov, ktoré sa do Ruska vracajú z Európskej únie a nemôžu vojsť na ukrajinské územie. Z týchto dôvodov údajne siahlo ruské ministerstvo k recipročnému kroku a zakázalo prejazd ukrajinských vozidiel cez územie Ruska. Kyjev v pondelok odpovedal rovnako.

Obe strany chcú neprehľadnú situáciu riešiť až potom, čo bude uvoľnená blokáda uväznených vozidiel, z ktorej sa vzájomne obviňujú. Ukrajinská vláda podľa agentúry Unian odoslala do Moskvy protestnú nótu kvôli „jednostrannému porušeniu pravidiel Svetovej obchodnej organizácie (WTO)“ a požiadala Rusko o vysvetlenie. Kyjev je zároveň v kontakte s členskými štátmi Európskej únie, s ktorými vzniknutú situáciu konzultuje.

„Tranzitná vojna“ je prejavom dlhodobých sporov Ukrajiny a Ruska vyvolaných posilnením obchodných a politických kontaktov Kyjeva s EÚ. Prozápadná ukrajinská vláda po prevrate z roku 2014 podpísala asociačnú zmluvu s EÚ, ktorej súčasťou je aj zmluva o zóne voľného obchodu, ktorá tento rok vstúpila do platnosti. Moskva na kroky ukrajinskej vlády reagovala zákazom dovozu mnohých položiek ukrajinského vývozu.

Situáciu okolo tranzitnej prepravy medzi Ukrajinou a Ruskom skomplikovala aj skutočnosť, že 1. februára vypršala medzivládna zmluva o nákladnej preprave medzi Ruskom a Poľskom. Pretože obe strany sa nedokázali dohodnúť na objemoch cezhraničnej kamiónovej dopravy, ruskí autodopravcovia v minulých dňoch volili náhradné trasy, okrem iného práve cez Ukrajinu.

Zablokovanie tejto trasy viedlo k prudkému nárastu ruskej kamiónovej dopravy z Poľska obchvatom cez Litvu a Bielorusko, kde podľa agentúry TASS čakajú na odbavenie stovky ruských nákladných áut. Litovskí pohraničníci v pondelok varovali, že nie sú schopní novú situáciu zvládnuť.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina