EÚ dá Macedónsku ďalšie milióny eur na pomoc migrantom, nie však na plot

Ďalších desať miliónov eur pošle Európska únia Macedónsku na pomoc so zvládaním migračnej krízy. Rozhodla o tom Európska komisia.

15.02.2016 16:03
Macedonia Migrants Foto: ,
EÚ dá Macedónsku ďalšiu finančnú injekciu na riešenie migračnej krízy, nie však na výstavbu plotov.
debata (10)

Prostriedky sú určené na zlepšenie ochrany hraníc a registráciu migrantov, nie na stavbu plota, zdôraznila EK. Macedónsky prezident sa zúčastňuje mimoriadneho summitu krajín Vyšehradskej štvorky (V4) v Prahe, ktorý sa týka okrem iného práve riešenie migračnej krízy.

Poskytnuté prostriedky sú určené na lepšie zabezpečenie hraníc tejto balkánskej krajiny, nie na stavbu plota, uviedla hovorkyňa komisie. Ide o to hranice chrániť, nie uzavrieť, dodala.

Novú bariéru z ostnatého drôtu začalo Macedónsko budovať na svojich hraniciach s Gréckom minulý pondelok, aby lepšie zabránilo migrantom v nelegálnych príchodoch na svoje územie.

Dvojmiliónovou balkánskou krajinou prešli od minulého roka tisíce migrantov, a to na ceste z Turecka cez Grécko do strednej a severnej Európy.

Pomoc Macedónsku a Bulharsku je tiež jedným z hlavných tém mimoriadneho summitu krajín Vyšehradskej štvorky (Česko, Maďarsko, Poľsko, Slovensko) v Prahe. Macedónsko na ňom zastupuje prezident Dorge Ivanov.

K výstavbe plotu na hraniciach Macedónska a Bulharska s Gréckom vyzval okrem iného aj maďarský premiér Viktor Orbán.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Európska komisia #Macedónsko #utečenecká kríza