Poľsko chce výraz 'poľský koncentrák' trestať väzením

Poľská vláda chce použitie výrazu "poľský vyhladzovací tábor" pre označenie nacistických táborov v okupovanom Poľsku trestať až piatimi rokmi väzenia. Návrh zákona v tomto zmysle predložilo ministerstvo spravodlivosti. Poliaci vždy protestujú proti tomu, keď sa niekde, často aj vo svete, objaví výraz ako "poľské koncentračné tábory" namiesto "nacistické koncentračné tábory na Nemcami okupovanom území Poľska".

15.02.2016 16:27
debata (27)

„Už sa musí skoncovať s tým, aby sa z Poľska robil páchateľ holokaustu,“ vyhlásil námestník ministra spravodlivosti Patryk Jaki. Povinnosťou štátu je podľa neho dbať o dobrú povesť krajiny a poľského národa, ktorých právnu ochranu chce ministerstvo tiež zapísať do ústavy.

Za pripisovanie podielu či spoluzodpovednosti Poľska za zločiny nacistickej ríše by hrozila pokuta alebo trest väzenia. V úlohe žalobcu má podľa predlohy vystupovať Inštitút národnej pamäti (IPN), ktorý skúma zločiny nacizmu a komunizmu a má tiež prokurátorské právomoci.

To, že zahraničné médiá či politici občas označujú koncentračné tábory v Poľsku za „poľské tábory“ silne irituje Varšavu, ktorá sa dôsledne domáha opráv nepresností. Namieste je podľa námestníka Jakiho požadovať aj „vysoké odškodnenie“ pri civilných žalobách.

Svojho času sa „prerieknutia“ dopustil aj americký prezident Barack Obama. Jaki však odpovedal novinárom záporne na otázku, či by Varšava tvrdo postupovala aj proti Obamovi. „Nejde nám o diplomatické škandály, ale záleží nám na tom, aby sa tieto výrazy neopakovali,“ povedal.

Obama sa neskôr ospravedlnil za to, že omylom hovoril o „poľských táboroch smrti“. Túto formuláciu ku zdeseniu Poliakov použil, keď pri návšteve Varšavy v máji 2012 posmrtne odovzdával Medailu slobody, najvyššie americké civilné vyznamenanie, poľskému odbojárovi z druhej svetovej vojny Janovi Karskému. Uviedol vtedy, že členovia poľského odboja Karského „prepašovali do varšavského geta a do poľského tábora smrti“, kde na vlastné oči videl, ako nacisti vraždia Židov.

Varšavská prokuratúra v roku 2013 odmietla začať trestné stíhanie voči nemeckému denníku Rheinische Post kvôli výrazu „poľské vyhladzovacie tábory“, pretože podľa nej nehovorí, že tieto tábory vytvárali Poliaci, ale iba upozorňuje na geografickú polohu v Poľsku. Podobne varšavský súd vlani odmietol žalobu poľského občana na nemecký denník Die Welt kvôli „poľskému koncentračnému táboru“ s odôvodnením, že výraz síce môže pohoršiť každého, kto pozná históriu a najmä Poliakov, avšak v danom prípade nemieril na žalobcu. Die Welt sa tiež okamžite ospravedlnil a výraz vymazal z internetovej stránky.

Konzervatívna strana Právo a spravodlivosť (PiS) už pred rokmi navrhla trestať za „poľský tábor“ päťročným väzením, ale vtedajšia liberálna vláda bola proti a do minuloročných volieb sa odohralo len prvé čítanie. Voľby však PiS vyhrala takým spôsobom, že v parlamente má väčšinu a prvýkrát od pádu komunizmu mohla sama zostaviť vládu bez koaličných spojencov.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #koncentračné tábory